NASA

Nedtællingen er i gang: USA skriver rumfartshistorie

Den første bemandede rummission fra amerikansk jord i et helt årti begynder om få timer, når SpaceX og NASA sender to astronauter mod den internationale rumstation ISS med rumkapslen Crew Dragon.

Omkring en time efter solnedgang, lørdag kl. 21:22, vil et larmende lys fra en ildspyende 70 meter høj raket afbryde mørket og stilheden.

Det er her, missionen, der kaldes SpaceX' Demo-2, efter planen bliver skudt i gang. Og det her, Falcon 9-raketten med den bemandede rumkapsel Crew Dragon i spidsen vil tordne mod den internationale rumstation ISS.

Opsendelsen har allerede skrevet sig ind i rumfartshistorien: Det er nemlig første gang siden 2011, at et bemandet rumfartøj letter fra amerikansk jord.

© NASA/Kim Shiflett

Behnken og Hurley må ikke fejle

  • De to astronauter ombord - Bob Behnken og Doug Hurley - er hovedpersonerne i missionen. De skal gennemføre en sikker rejse til og fra rumstationen: Fra launch, til docking til landing.

  • Et andet vigtigt formål er at opgradere ISS' energikredsløb med nye batterier, som vil ankomme med rumfartøjet H-II Transfer Vehicle-9 fra det japanske rumagentur Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA.

  • Crew Dragon vil dagen efter opsendelsen blive koblet til rumstationen, hvor Behnken og Hurley skal tilbringe de næste 2-3 måneder, inden de atter sætter kurs mod Jorden.

  • Missionen skal afvikles med en såkaldt faldskærmslanding i Atlanterhavet øst for Florida.

  • Hvis alt går som planlagt, bliver Demo-2-missionen den første i en række opsendelser til ISS.

Et nyt kapitel for USA kan snart begynde

Demo-2-missionen er den sidste puslespilsbrik i en lang kæde af tests og flere års forberedelser.

Brikken skal falde på plads, før NASA's besætningsprogram Commercial Crew Program kan godkende rumkapslen Crew Dragon for operationelle, langvarige missioner til rumstationen.

Certificeringen kan altså blive en milepæl for NASA og SpaceX. Den vil nemlig betyde, at USA får endnu bedre vilkår for at besøge ISS fremover.

Dragen flyver med et forkullet skjold

© NASA Kennedy

SpaceX’ Crew Dragons varmeskjold er fremstillet i ét stykke af materialet PICA-X. Materialet er designet til at smelte bort under nedstigningen i atmosfæren og dermed tage meget af varmen med sig.

Men når det yderste lag af skjoldet forkulles, bliver det ekstremt isolerende - og beskytter dermed kapslen mod varmen.

Desuden kan Crew Dragon-kapslen bringes i sikkerhed, hvis løfteraketten under den pludselig skulle eksplodere.

Indlejret i kapslens ydervægge sidder 18 raketmotorer, som kan tænde med et splitsekunds varsel og skyde kapslen væk fra raketten med 160 km/t i løbet af 1,2 sekunder.

Motorerne bruger såkaldte hypergolske kemikalier, der antænder spontant, når de kommer i kontakt med hinanden, så astronauterne kan stole på, at de altid tænder.

Crew Dragon bestod en vigtig prøve, da den uden mennesker ombord blev opsendt den 2. marts 2019 og knap et døgn senere koblede sig automatisk til ISS.

Knap en uge senere landede kapslen i Atlanterhavet efter at have klaret turen ned gennem Jordens atmosfære uden problemer.

3, 2, 1 ... Se opsendelsen her

Hvis du sidder som på nåle over opsendelsen, kan du live-streame den historiske opsendelse i linket nedenfor.

SE RAKETTEN FALCON-9 OG RUMKAPSLEN CREW DRAGON SKRIVE HISTORIE

Og hvis du slet, slet ikke kan vente, kan du nedenfor tage et smugkig på, hvordan NASA og SpaceX forestiller sig, missionen kommer til at forløbe.