Månebesøk

Nu vender vi tilbage til Månen

Kina har netop landsat en rover på Månens bagside, og de næste år bliver der nærmest myldretid på Jordens trofaste følgesvend. En lang række fartøjer skal udforske Månen – og mennesket skal også derop igen.

Kina har netop landsat en rover på Månens bagside, og de næste år bliver der nærmest myldretid på Jordens trofaste følgesvend. En lang række fartøjer skal udforske Månen – og mennesket skal også derop igen.

Shutterstock, ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

Torsdag den 3. januar skrev Kina rumhistorie ved for første gang at lande på Månens bagside.

Landingsfartøjet Chang'e-4 plantede støttebenene i månestøvet i de tidlige morgentimer for lidt senere at landsætte den 140 kg tunge rover Yutu 2.

Roveren rullede ud på mission i jomfrueligt månelandskab, hvor hverken mennesker eller rumrobotter nogensinde har været før.

De næste år står rumnationerne i kø for at udforske Månen, der både skal bores i, kortlægges og have anlagt en månebase. Og endelig skal mennesket også en tur i månedragten igen for at genbesøge vores gyldent lysende nabo.

Her får du overblikket over de vigtigste missioner i de kommende år:

2019: Lunar Outpost

Hopper måler indhold af månestøv

Firmaet Moon Express opsender en såkaldt hopper, som lander nær Sydpolen. Her skal sonden måle månestøvets indhold af vand og mineraler, inden den hopper videre.

© Moon Express

2019: SLIM-1

Ansigtsgenkendelse kortlægger Månen

Japans første lander skal lande blødt i et krater på Månen. Ombord er en ansigtsgenkendelsesteknologi, som kan genkende strukturer på Månens overflade og bl.a. kortlægge kratere.

© JAXA

2019: Dragon

Turister tager smuttur til Månen

Virksomheden SpaceX sender to rumturister rundt om Månen i fartøjet Dragon. Opsendelsen sker med tre genbrugsløfteraketter, som alle skal lande på Jorden igen.

© SpaceX

2019: Chang'e-5

Sonde fragter månestøv til Jorden

En kinesisk lander og en rover drager til bjerget Mons Rümker på sletten Oceanus Procellarum. Her udborer fartøjerne en borekerne, som er to meter lang og sendes til Jorden med en lille sonde.

© CNSA

2020: Resource Prospector

Mission borer kerner ud af Månen

En lander og en rover udtager dybe borekerner på én meter i jagten på ilt, vand og brint i overfladen. Stofferne er nødvendige, hvis mennesker skal opholde sig på Månen i længere tid.

© NASA

2020: Harvest Moon

Minerobot sender prøver til Jorden

Moon Express opfølger missionen Lunar Outpost med en minerobot, som skal lande på Malapert-bjerget nær Sydpolen. Herfra sender den prøver af månestøvet til Jorden.

© Moon Express

2023: Orion

Grundsten til månestation lægges

Fire astronauter rejser rundt om Månen. Missionen medbringer maskinmodulet til den planlagte rumstation, Deep Space Gateway, som sættes i kredsløb om kloden.

© Boeing