Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månebesøk

Nu vender vi tilbage til Månen

Kina har netop landsat en rover på Månens bagside, og de næste år bliver der nærmest myldretid på Jordens trofaste følgesvend. En lang række fartøjer skal udforske Månen – og mennesket skal også derop igen.

Shutterstock, ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

Torsdag den 3. januar skrev Kina rumhistorie ved for første gang at lande på Månens bagside.

Landingsfartøjet Chang'e-4 plantede støttebenene i månestøvet i de tidlige morgentimer for lidt senere at landsætte den 140 kg tunge rover Yutu 2.

Roveren rullede ud på mission i jomfrueligt månelandskab, hvor hverken mennesker eller rumrobotter nogensinde har været før.

GALLERI: Kina indtager Månens bagside

Missionen er den måske vanskeligste måneoperation til dato, og potentialet er stort: Forskerne kan få ny viden om selveste livets opståen på Jorden – og måske få den første blomst på Månen nogensinde til at blomstre.

De næste år står rumnationerne i kø for at udforske Månen, der både skal bores i, kortlægges og have anlagt en månebase. Og endelig skal mennesket også en tur i månedragten igen for at genbesøge vores gyldent lysende nabo.

Her får du overblikket over de vigtigste missioner i de kommende år:

 • Lunar Outpost

  © Moon Express

  2019: Lunar Outpost

  Hopper måler indhold af månestøv

  Firmaet Moon Express opsender en såkaldt hopper, som lander nær Sydpolen. Her skal sonden måle månestøvets indhold af vand og mineraler, inden den hopper videre.

 • SLIM-1

  © JAXA

  2019: SLIM-1

  Ansigtsgenkendelse kortlægger Månen

  Japans første lander skal lande blødt i et krater på Månen. Ombord er en ansigtsgenkendelsesteknologi, som kan genkende strukturer på Månens overflade og bl.a. kortlægge kratere.

 • Dragon

  © SpaceX

  2019: Dragon

  Turister tager smuttur til Månen

  Virksomheden SpaceX sender to rumturister rundt om Månen i fartøjet Dragon. Opsendelsen sker med tre genbrugsløfteraketter, som alle skal lande på Jorden igen.

 • Chang'e-5

  © CNSA

  2019: Chang'e-5

  Sonde fragter månestøv til Jorden

  En kinesisk lander og en rover drager til bjerget Mons Rümker på sletten Oceanus Procellarum. Her udborer fartøjerne en borekerne, som er to meter lang og sendes til Jorden med en lille sonde.

 • Resource Prospector

  © NASA

  2020: Resource Prospector

  Mission borer kerner ud af Månen

  En lander og en rover udtager dybe borekerner på én meter i jagten på ilt, vand og brint i overfladen. Stofferne er nødvendige, hvis mennesker skal opholde sig på Månen i længere tid.

 • Harvest Moon

  © Moon Express

  2020: Harvest Moon

  Minerobot sender prøver til Jorden

  Moon Express opfølger missionen Lunar Outpost med en minerobot, som skal lande på Malapert-bjerget nær Sydpolen. Herfra sender den prøver af månestøvet til Jorden.

 • Deep Space Gateway

  © Boeing

  2023: Orion

  Grundsten til månestation lægges

  Fire astronauter rejser rundt om Månen. Missionen medbringer maskinmodulet til den planlagte rumstation, Deep Space Gateway, som sættes i kredsløb om kloden.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul