Shutterstock
Model af rumstationen Tiangong i kredsløb

Ny supermagt på fremmarch i rummet

En fremadstormende nation har taget et vigtigt skridt mod at blive ny supermagt i rummet.

Mens Rusland truer med at forlade Den Internationale Rumstation (ISS), har en anden nation netop oprustet sin tilstedeværelse i rummet.

Kina har nemlig taget et tigerspring mod at færdiggøre sin rumstation Tiangong (Himmelsk Palads, red.), der er i bane godt 370 kilometer over Jordens overflade.

Således opsendte kineserne mandag det tredje og sidste modul Mengtian (Drømme om Himlen, red.), der sammen med to andre enheder udgør rumstationen.

Modulet er 17,9 meter langt og har en diameter på 4,2 meter og en vægt på cirka 22 ton.

Kæmpe laboratorium i rummet

Rumstationen består af i alt tre moduler, der tilsammen i praksis bliver et enormt, topmoderne laboratorium i kredsløb om Jorden.

Kernemodulet, Tianhe, eller på dansk “Himmelsk Harmoni”, blev sendt afsted i april 2021. I Juli 2022 fulgte laboratoriemodulet Wentian - eller på dansk, "Jagten på Himlen"- så efter.

Og nu er det seneste og sidste skud på stammen altså blevet en del af rumstationen, der huser en besætning på tre personer.

Et separat rumteleskop vil også blive tilknyttet stationen i 2024.

Efter planen skal rumstationen danne ramme om mindst 1000 videnskabelige eksperimenter i løbet af sin levetid på mindst ti år.

Eksperimenterne vil blandt andet omfatte undersøgelser af mikrogravitationens virkninger på levende væv, og hvordan ild opfører sig i rummet, skriver Nature.

I 2023 får den første rumturist mulighed for at kravle uden for ISS og ud i rummet. Astronauterne benytter sig i dag af rumvandringer ved fx vedligeholdelse af rumstationen.

© The U.S. National Archives

Læs også:

Tiangong er Kinas tredje rumstation. Forgængerne blev sendt op i 2011 og 2016.

Kina er ekskluderet fra Den internationale Rumstation (ISS), fordi kinesernes rumprogram ifølge USA er af militær karakter.