NASA / Youtube

Rejsen tilbage til Månen blev på Jorden

NASA havde varmet op til den helt store fest, da rumfartsorganisationens store satsning - SLS-raketten, som skal bære mennesket tilbage til Månen, mandag skulle på sin jomfrurejse ud i rummet - og så løb det hele ud i en motorfejl.

NASA havde kørt det helt store reklameshow af hangaren, og vidunder-raketten, SLS (Space Launch System) stod flot og strunk i sin affyringsrampe på Kennedy Space Center i Florida.

Livestreamen med talrige stjernegæster som Jack Black, Captain America-skuespiller Chris Evans og sanger Josh Groban linet op til at underholde de forventningsfulde var i fuld sving.

En udsættelse på 45 minutter på grund af vejret under optankningen af SLS-raketten, kunne ikke dæmpe forventningerne, og live-billeder af den store raket med dampen hvislende ud af motorerne gjorde bare det hele mere intenst.

Altså lige ind til det hele begyndte at falde fra hinanden.

It is a scrub on today's launch NASA livestream

Først kom meldingerne om at der var problemer med den påkrævede udluftning af motorerne inden affyring. Specifikt fik NASA en "uventet respons" fra motor nr. 3.

Så kom informationer om problemer med isoleringsmaterialet på ydersiden af raketten.

Og så - med 40 minutter til planlagt launch - indstillede NASA nedtællingen for at give sig selv "10 minutter til at finde løsninger".

Da de ti minutter var gået en håndfuld gange og lidt til, kom meldingen så definitivt:

© NASA / Youtube

"It is a scrub on today's launch"

"Dagens opsendelse er aflyst"

Mennesker på Månen senest i 2026

Dagens afbrudte forsøg på at sende Artemis I missionen godt afsted skulle have været første vitale skridt på vejen mod NASAs ambitiøse plan om igen at sætte mennesker på Månen.

Organisationen har som erklæret mål med Artemis-missionerne at gennemføre et ubemandet kredsløb om Månen i år.

Et bemandet kredsløb om Månen skal efter planen testes i 2024 - uden dog at foretage en landing - og så enten i 2025 eller 2026 er det intentionen at fuldføre missionen med en bemandet landing på Månens overflade.

Et delmål er også at få den første kvindelige og den første ikke-hvide astronaut til at sætte fodspor i Månestøvet.

Astronauter på månen

Artemis-programmet er det første skridt mod en permanent og konstant bemandet base på Månen, hvor astronauter kan bo og arbejde i måneder ad gangen.

© NASA

Men først skal Artemis I missionen altså bevise, at planerne holder vand - og der er nok at bevise for både SLS-raketten og hele Artemis missionen.

Plaget af uheld og forsinkelser

Ikke alene er Artemis I missionen første gang den enorme SLS-raket reelt tager en tur ud i rummet.

NASA har tilmed kæmpet i årevis med næsten endeløse problemer.

SLS skulle første gang have været i luften i slutningen af 2016 men kom det ikke, og igen i 2019 måtte planerne om en mission til Månen skrinlægges.

En test af SLS-rakettens fire primære raket-motorer sidste år måtte afbrydes efter blot et minuts test-affyring i stedet for de planlagte otte minutter, fordi sensorer havde fanget problemer med rakettens hydrauliske systemer, som skal styre raketten under rejsen mod Månen.

Og tidligere i år måtte Boeing så ind og udskifte en ødelagt ventil i SLS-raketten, da en brændstof-test og simuleret nedtælling måtte afbrydes efter en hydrogen-læk.

"Midt i al begejstringen vil jeg gerne minde om, at dette er en test-flyvning," understreger NASA-chef Bill Nelson i et interview:

"Vi vil stress-teste den her konstruktion på måder, vi aldrig ville gøre med mennesker ombord. Så lad os allesammen lige holde fast i, at det er det, der sker her."

VIDEO: Se, hvordan NASA vil komme til månen igen med Artemis-programmet

Og resultatet af denne testflyvning blev altså, at der ikke blev nogen testflyvning i denne omgang.

Og det er i sig selv også et test-resultat, som NASA med sikkerhed hellere ser nu, end når der er astronauter i SLS-rakettens mandskabsmodul, Orion.

Nu kigger NASA i stedet frem mod de næste to opsendelses-muligheder, der kommer allerede på fredag d. 2. september og igen på mandag d. 5. september.

Det giver holdet bag Artemis missionen en lille uge til at identificere og løse de seneste i den lange række af problemer.