Er en rumdragt altid hvid?

Astronauter er næsten altid iført hvid rumdragt. Hvordan kan det være?

Spacesuit People Space shuttle

Den hvide rumdragt bliver brugt, når en astronaut er på rumvandring. Farven er valgt, fordi den reflekterer Solens stråler frem for at suge dem til sig. Det forhindrer rumdragten i at blive for varm.

Hvis rumdragten var mørk, ville den absorbere varmen fra solen, og astronauten ville være i fare for at blive overophedet. Kropsvarmen har nemlig svært ved at slippe væk, når astronauten befinder sig i rummets vakuum, og arbejder han i direkte sollys, kan selv den hvide rumdragts temperatur nå op over 120 grader. Et effektivt kølesystem er derfor nødvendigt – uanset dragtens farve.

Astronauternes temperatur bliver holdt på et behageligt niveau ved hjælp af vand, som konstant cirkulerer rundt i det lange undertøj. Astronauten kan selv regulere vandets temperatur med en knap, der er placeret i kontrolpanelet på brystet. Selve køleaggregatet er monteret i en form for rygsæk. Her sidder også ilttanke samt et ventilationssystem, der konstant bringer frisk ilt til astronautens næse og mund. Rygsækken indeholder desuden et system, som kan udskille kuldioxid fra astronautens udåndingsluft. Radiokommunikation, trykbeholder, batteri og advarselssystem er også placeret i rygsækken. Data om astronautens helbred bliver sendt via radioen, som også bruges til at tale med rumstationen.

Rumdragten er som et lille rumskib og indeholder alt, astronauten har brug for i sit arbejde. NASA’s rumdragter har 17 løse komponenter, som kan udskiftes alt efter opgaven. Men vigtigst af alt beskytter den astronauten mod rummets barske vilkår med vakuum, store temperatursvingninger og stråling. Uden rumdragt ville astronauten for eksempel ikke kunne trække vejret, og hans blod ville hurtigt begynde at koge som følge af det lave tryk i rummet.

Den hvide farve virker ikke kun kølende, men har også den fordel, at den lyser godt op på den mørke baggrund, som rummet giver. Derfor er astronauter på rumvandring nemmere at få øje på, når dragten er hvid. Når astronauten er på vej til eller fra Jorden, er rumdragten orange. Når astronauten først er i kredsløb i et rumfartøj eller på en rumstation, er farven til gengæld ligegyldig.

Dragten holder astronauten kølig

Den hvide farve beskytter mod varmen, men dragten har mange andre funktioner.

NASA’s rumdragt har i alt 14 lag, som på forskellig vis beskytter astronauterne på rumvandring.

Kontrolpanel til at styre rumdragtens mange forskellige funktioner.

Rygsæk med iltbeholdere og andet livsnødvendigt udstyr.

Hjelmens visir er belagt med et tyndt lag guld, som beskytter øjnene mod det kraftige lys fra Solen.

Lamper ved siden af visiret giver arbejdslys.

Jetpack på astronautens ryg gør det muligt at manøvrere rundt i rummet.

Striber på dragterne fortæller, hvem der er inde i dragten, når flere astronauter er på rumvandring samtidigt.