Rumpioner takker af

En af historiens vigtigste rummissioner ender, når sonde Cassini brænder op i Saturns atmosfære den 15. september 2017. Efter 13 års udforskning har Cassini givet os afgørende ny viden om ringplaneten og dens måner.

Opdagelsesrejsende
© NASA

Den 15. september flyver sonden Cassini med 121.000 km/t ind i Saturns atmosfære og brænder op.

NASA TV LIVE - FRIDAY @13:00

Sondens selvmord markerer slutningen på en glorværdig karriere, hvor rumfartøjet har gjort banebrydende opdagelser om ringplanetsystemet.

Illustreret Videnskab siger farvel med en kavalkade af Cassinis største opdagelser.

ENCELADUS

© NASA

I overfladen på Saturns sjette største måne, Enceladus, løber markante revner, som på grund af månens udseende har fået tilnavnet tigerstriber.

© NASA

Fra Enceladus' sydpol sprøjter gejsere skyer af ispartikler op til 500 kilometer op i luften. Vandisen kan stamme fra et skjult ocean under isen – som måske huse liv.

TITAN

© NASA

Før Cassini undersøgte Saturns største måne, Titan, vidste ingen, hvordan månens overflade så ud, fordi den er omgivet af en tæt atmosfære af gas.

© NASA

Cassinis instrumenter har set gennem den tykke tåge og afsløret et stort hav af flydende metan og ethan på overfladen.

SATURN

© NASA

Cassini har nærstuderer det massive, sekskantede stormsystem, som konstant hærger på Saturns nordpol. Hver side er 13.800 kilometer lang – større end Jordens diameter.

© NASA

Hvert år – svarende til hvert 30. jordår – hærger en storm med vindstød op til 500 km/t den nordlige halvkugle. Den seneste storm kom et årti for tidligt, og det 300.000 kilometer brede vejrsystem blev derfor fanget på film af Cassini.

RINGENE

© NASA

Som et sidste stunt tager Cassini 22 dyk ind mellem planeten og ringene for at studere dem helt tæt på. Ringene er en samling af milliarder af støv- og ispartikler.

CASSINI - THE GRAND FINALE