Virgin Galactic
VSS Unity letter under testflyvning

Rumrejser kan bære ukendte mikroorganismer til Jorden

Det nye rumkapløb er i gang, og rigmændene arbejder hurtigt for at gøre rummet til den næste store charter-destination. Men de mange nye ekspeditioner skyder også risikoen for en invasion af fremmede bakterier og smådyr i vejret, advarer eksperter.

Hvis en af de mange nye rumekspeditioner uforvarende bærer ukendte livsformer eller muterede mikroorganismer med tilbage til Jorden, er vi reelt komplet forsvarsløse. Det påpeger et internationalt forsker-team i en ny rapport.

Selvom risikoen for at hive mikroskopiske rumvæsener med til Jorden er ekstremt lille, vil det sandsynligvis betyde en biologisk katastrofe, hvis uheldet er ude.

Derfor bør rumagenturerne og de nye, kommercielle rumselskaber gøre mere ud af sikkerheden og forberede sig på alle tænkelige situationer, advarer biologerne.

Eksperterne frygter dels forurening med ukendte livsformer fra rummet og dels genforurening med blinde passagerer fra Jorden, der er muteret under de ekstreme forhold i rummet.

Flere rumrejser skyder risikoen i vejret

I rapporten sammenligner forskerne en invasion af intergalaktiske mikroorganismer med en atom-nedsmeltning eller et voldsomt jordskælv.

Ingeniør arbejder i sterilt renrum

Rumfartøjer samles i sterile rum, de såkaldte renrum. Men selv her har forskere fundet uønskede bakterier og mikroorganismer.

© Shutterstock

Lige nu eksploderer risikoen for uheld i den kosmiske størrelsesorden.

Ikke færre end 85 virksomheder eller organisationer arbejder lige nu på at sende ekspeditioner ud i rummet.

Forskerne frygter to smitte-scenarier

Den åbenlyse trussel er, at astronauter eller ubemandede fartøjer på en eller anden måde kommer i kontakt med ukendte mikroskopiske livsformer og transporterer dem tilbage til Jorden.

Ifølge forskerne kan det i værste fald betyde en biologisk nedsmeltning, hvor parasit-rumvæsner overtager eller udsletter hele økosystemer og i værste fald også angriber og inficerer mennesker.

Det scenarie er dog ekstremt usandsynligt, mener forskerne - på trods af de mange missioner, der specifikt er på jagt efter liv i rummet.

Mere sandsynligt er det, at de rumrejsende tager blinde passagerer med ud i rummet, hvor de muterer og finder vej tilbage til vores planet igen.

Illustration af tardigrade
© Shutterstock

Forskerne påpeger, at mennesker allerede har forurenet ude i rummet med nye livsformer. Eksempelvis importerede en israelsk månelander tusindvis af slumrende bjørnedyr til Månen, da den styrtede ned i 2019.

Også på den Internationale Rumstation har forskere fundet bakterier, der så ud til at trives fint under de ekstreme vilkår.

Selv i NASAs sterile renrum, hvor rumfartøjer bygges, har studier fundet uønskede bakterier, og forskerne peger derfor på, at det samme kan ske med rummissionerne.

For at forberede planeten på de nye trusler, foreslår forskerne, at rumagenturene og -selskaberne opretter databaser over de relevante organismer, træner nødprotokoller og støtter udviklingen af hurtige, portable DNA-laboratorier til at detektere eventuelle bakterier og mikroorganismer.