Rumskrot kræver sit første dødsoffer

En person er omkommet og en er i kritisk tilstand i det, der betegnes som den første fatale ulykke forårsaget af rumskrot.

Soyz-opsendelse

Raketten, som forårsagede ulykken, blev opsendt den 14. juni fra basen i Bajkonur, Kasakhstan.

© Roscosmos

For første gang nogensinde, har rumskrot dræbt et menneske. En kasakhisk mand er død, og en anden er i kritisk tilstand.

Ulykken fandt sted på den russiske rumbase Bajkonur, som ligger i Kazakhstan. En netop opsendt Soyuz-raket, med forsyninger til Den Internationale Rumstation om bord, smed små dele fra sig.

Delene brød i brand på vej ned gennem atmosfæren og tændte en steppebrand, da de ramte Jorden.

Brændt inde i køretøj

Den omkomne Yuri Khatyushin og den ilde tilredte Vyacheslav Tyts var begge ansat til at rydde op i området efter raketopsendelsen.

De var på vej til steppebranden, som bredte sig over 15 km, i deres brandslukningskøretøj, da ulykken indtraf.

Et kraftigt vindpust sendte ilden på afveje, så køretøjet blev omhyllet af flammer, der fangede de to medarbejdere.

Alle raketter taber små dele

Det er ikke unormalt, at raketter smider små dele fra sig under opsendelsen. Af samme årsag affyrer de fleste lande deres raketter ud over vand, så skrottet bliver uskadeliggjort i havet, når det lander.

På Bajkonur-basen – som er den ældste fungerende rumbase – falder delene ned på den kasakhiske steppe, hvor de efterfølgende bliver samlet op.

Men det bliver der snart lavet om på. Russerne er ved at lægge sidste hånd på en ny rumbase – Vostochny-kosmodromen – i den østlige del af det enorme land.

Basen ligger tættere på havet, og samtidig gør den Rusland uafhængig af Kasakhstan, når opsendelserne skal planlægges.