Rund katapult skal skyde satellitter ud i verdensrummet

Metoden er billigere og mere klimavenlig end at bruge raketbrændstof, men der er udfordringer.

Metoden er billigere og mere klimavenlig end at bruge raketbrændstof, men der er udfordringer.

SpinLaunch

Det ligner ikke noget, man nogensinde har set før: en gigantisk, eldrevet centrifuge, der katapulterer objekter ud i verdensrummet med 8000 km/t. Men det er, lige præcis hvad amerikanske SpinLaunch har sat sig for med et nyt testanlæg i delstaten New Mexico i USA.

Rumselskabet har arbejdet på dette kinetiske opsendelsessystem siden 2015. Centrifugen er 50,4 meter høj, 4,4 meter højere end Frihedsgudinden i New York, og den har gennemført en vellykket prøveopsendelse helt uden brug af raketbrændstof.

Centrifuge, New Mexico, SpinLaunch

Centrifugen er 50,4 meter høj, 4,4 meter højere end Frihedsgudinden i New York.

© SpinLaunch

Her blev en tre meter lang raket slynget flere kilometer op i vejret, selvom systemet kun kørte på 20 pct. styrke. Målet var at forstå lastens påvirkning under den voldsomme g-påvirkning ved en centrifugal opsendelse.

Prøvelasten bestod af gængs elektronik som mobiltelefoner, kameraer og teleskoplinser. De skulle simulere komponenterne i en rigtig satellit, og ifølge selskabet tog intet skade under opsendelsen.

Men det bliver noget andet i 2024, når SpinLaunch håber at slynge kommercielle satellitter ud i verdensrummet på en tre gange så kraftig katapult som nu.

Her vil raketten blive centrifugeret i et vakuumkammer med en hastighed på 8000 km/t og slynget op i 61 kilometers højde, hvorefter rakettens egen motor accelererer yderligere til 28.200 km/t for at få satellitten til sin endelige destination.

Lasten vil i løbet af opsendelsen blive udsat for en g-påvirkning på 10.000, hvilket er ekstremt udfordrende for indholdet. Hvis konceptet holder i stor skala, forventer SpinLaunch at reducere omkostningerne for en satellitopsendelse tyvefold.

Raket, SpinLaunch, katapult

Raketten skal slynges 61 kilometer op i luften, hvorefter dens egen motor accelererer til 28.200 km/t for at få satellitten til sin endelige destination.

© SpinLaunch