SpinLaunch

Rund katapult skal skyde satellitter ud i verdensrummet

Metoden er billigere og mere klimavenlig end at bruge raketbrændstof, men der er udfordringer.

Det ligner ikke noget, man nogensinde har set før: en gigantisk, eldrevet centrifuge, der katapulterer objekter ud i verdensrummet med 8000 km/t. Men det er, lige præcis hvad amerikanske SpinLaunch har sat sig for med et nyt testanlæg i delstaten New Mexico i USA.

Rumselskabet har arbejdet på dette kinetiske opsendelsessystem siden 2015. Centrifugen er 50,4 meter høj, 4,4 meter højere end Frihedsgudinden i New York, og den har gennemført en vellykket prøveopsendelse helt uden brug af raketbrændstof.

Centrifuge, New Mexico, SpinLaunch

Centrifugen er 50,4 meter høj, 4,4 meter højere end Frihedsgudinden i New York.

© SpinLaunch

Her blev en tre meter lang raket slynget flere kilometer op i vejret, selvom systemet kun kørte på 20 pct. styrke. Målet var at forstå lastens påvirkning under den voldsomme g-påvirkning ved en centrifugal opsendelse.

Prøvelasten bestod af gængs elektronik som mobiltelefoner, kameraer og teleskoplinser. De skulle simulere komponenterne i en rigtig satellit, og ifølge selskabet tog intet skade under opsendelsen.

Men det bliver noget andet i 2024, når SpinLaunch håber at slynge kommercielle satellitter ud i verdensrummet på en tre gange så kraftig katapult som nu.

Her vil raketten blive centrifugeret i et vakuumkammer med en hastighed på 8000 km/t og slynget op i 61 kilometers højde, hvorefter rakettens egen motor accelererer yderligere til 28.200 km/t for at få satellitten til sin endelige destination.

Lasten vil i løbet af opsendelsen blive udsat for en g-påvirkning på 10.000, hvilket er ekstremt udfordrende for indholdet. Hvis konceptet holder i stor skala, forventer SpinLaunch at reducere omkostningerne for en satellitopsendelse tyvefold.

Raket, SpinLaunch, katapult

Raketten skal slynges 61 kilometer op i luften, hvorefter dens egen motor accelererer til 28.200 km/t for at få satellitten til sin endelige destination.

© SpinLaunch