NASA
Rumfart astronaut

Så meget knoglemasse mister astronauter

Det er uden tvivl fascinerende at svæve vægtløst. Men det har en urovækkende sideeffekt, hvis man opholder sig for længe uden for Jordens tyngdekraft.

Ifølge en ny undersøgelse publiceret i Scientific Reports betyder et ophold i Rummet på et halvt år eller mere et tab af knoglemasse svarende til ti års aldring i nogle af kroppens knogler.

“Knogler er levende organer. Uden tyngdekraft mister de styrke,” fortæller Leigh Gabel, forsker ved universitetet i Calgary, Canada, der har været med til at lave undersøgelsen.

Gabel og hendes kolleger undersøgte 17 astronauter. Astronauterne havde tilbragt mellem 4 og 7 måneder i Rummet. Ved at bruge højopløst tomografi, billedtagning i snit eller skiver, kunne de undersøge skinnebenet og en knogle i underarmen på astronauterne.

Hvad med lange Mars-rejser?

3D-billederne blev taget på fire tidspunkter - før en rumflyvning, umiddelbart efter, seks måneder efter og endelig et år efter flyvningen.

Konklusionen var tankevækkende: Astronauter, der havde været på en rummission i kortere tid end seks måneder, havde efter et år i Jordens tyngdekraft genvundet styrken i skinnebensknoglen.

Men efter længere tid end et halvt år i Rummet havde astronauterne mistet knoglemasse svarende til ti års aldring. Knoglerne i underarmen var næsten ikke påvirket hos astronauterne, formentlig fordi de ikke er vægtbærende.

Knogle knogletab skinneben

Det vist sig, at nogle af de mikroskopiske knoglestrukturer ikke kunne gendannes - men de tilbageværende kunne styrkes.

© MAKY OREL/Wikimedia Commons

Undersøgelsen af astronauternes knoglemasse er bekymrende i lyset af planerne om at rejse til Mars. Rejsen hertil varer mindst to år.

Forskerne håber, at tabet af knoglemasse aftager med tiden i Rummet, så problemet ikke forværres. Men det skal først til at undersøges nu.