Så meget tjener NASAs astronauter

De sætter livet på spil, når de sætter sig ind det lille mandskabsmodul for enden af den enorme raket. Og de gør det ikke for pengenes skyld.

Astronaut
© Shutterstock

Det kræver en universitetsgrad i et videnskabeligt fag, eller at du er ingeniør. Derudover skal du have mindst tre års arbejdserfaring, eller have 1000 pilottimer i et jetfly.

Og så skal du være amerikansk statsborger.

Nåleøjet er ekstremt snævert for at blive en af NASAs udvalgte astronauter . Og ansøgningsprocessen er benhård – også selv om du opfylder alle kravene.

0,07% går gennem nåleøjet

I 2017 søgte 18.300 kvalificerede personer om optagelse i det amerikanske astronaut-program. Kun 12 blev optaget.

De 12 personer kan se frem til intensive træningsprogrammer og rejser med gigantiske transportmidler til verdens dyreste laboratorium, Den Internationale Rumstation, ISS.

Og forhåbentligt er det oplevelserne, der har fået folk til at søge – lønnen for en NASA-astronaut er nemlig ikke prangende.

Løn som en overlæge

NASA er et statsligt organ, og derfor er astronauter offentligt ansatte, hvis løn bliver fastsat af den amerikanske stat. I 2018 er startlønnen for en astronaut mellem 63.600 og 98.317 dollars om året.

Det svarer til en månedsløn på mellem ca. 32.000 kroner og 49.000 kroner. Den kan stige til 60.000 kroner om måneden, som er det maksimale en amerikansk astronaut kan tjene.

Altså en månedsløn, der er mindre end den grundløn, en dansk overlæge modtager.