Launch Abort System (LAS) bliver monteret ovenpå Orion-kapslen, hvor astronauterne sidder under deres rejse til Månen. LAS er bygget i et stærkt komposit-materiale, der kan modstå ekstreme temperaturer, larm og vind.
Hvis noget går galt under affyringen, vil abort-motoren på LAS aktivere i løbet af millisekunder. Motoren kan generere op til 200.000 kilos pres - eller nok til at løfte 26 elefanter fra jorden - og trække mandskabet i sikkerhed.
Når mandskabet er på sikker afstand af raketterne, skyder en såkaldt jettison-motor LAS væk fra Orion-kapslen. En sidste motor sikrer herefter, at astronauterne kan manøvrere deres fartøj i stilling til en faldskærmslanding på havet.
SLS er den kraftigste raket nogensinde
SLS-raketten bliver den kraftigste nogensinde, når den endelig bliver skudt afsted efter flere års forsinkelse.
Den vil overgå selv den legendariske Saturn V, som sidst i 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne bragte astronauter til Månen i Apolloprogrammet.
Selvom NASA og andre rumagenturer relativt ofte sender astronauter ud til Den Internationale Rumstation, er Artemis I-missionen til Månen stadig en monumental udfordring. Månen er nemlig omkring tusinde gange længere væk fra Jorden end Rumstationen.
Artemis-missionen tyer til genbrug
For at lykkes med opgaven skal SLS-raketten katapultere Orion-kapslen ud mod Månen med en hastighed på næsten 40.000 km/t. Når SLS har fyret sit brændstof af, og rumfartøjet er skudt afsted, vil Jordens tyngdekraft forsøge at bremse det, og derfor er det nødvendigt med den meget høje fart fra starten – ellers ville Orion bare falde ned igen.
At bygge den hidtil største rumraket er et enormt og dyrt foretagende. Mere end 1.900 underleverandører fra USA og Europa har alle bidraget med dele til opsendelsen, der kommer til at koste i omegnen af 30 milliarder kroner.
Og selvom budgettet måske lyder astronomisk, har ingeniørerne endda genbrugt gamle raketmotorer. De har nemlig renoveret og opgraderet versioner af 16 af de raketmotorer, der sad på forskellige rumfærger. De skal nu benyttes på de første fire Artemis-missioner.