NASA
Artemis testdukke

Sådan skal to dukker teste månerejse før første kvindelige astronaut

Artemis I-missionen, som snart sender Orion-kapslen i kredsløb om Månen, har tre dukker som eneste besætning. To af dem er specielt udviklet til at teste forholdene, inden den første kvindelige astronaut betræder Jordens nærmeste nabo.

I september sender NASA første raket fra Artemis-missionen afsted mod Månen.

Ombord er tre dukker, og to af dem er kvindelige mannequiner.

De er specialbygget til at teste en lang række sikkerhedsforhold, før Artemis-missionerne efter planen sætter både den første kvindelige og ikke-hvide astronaut af på Jordens naturlige satellit i 2025.

Artemis flyver først til månen, så Mars

NASAs helt store nye program hedder Artemis, og affyringen i august er første del af den årelange mission.

Hvis alt går efter planen med Artemis I, og dukker, raketter og rumkapsel alle klarer turen, baner det vejen for Artemis II. Her skal en besætning af astronauter flyve forbi Månen uden at lande.

Artemis I-missionens besætning

Tre dukker skal afprøve sikkerheden af NASAs nye SLS-raket og Orion-kapsel. SLS skal sende mere last afsted til Månen end sine forgængere, og derfor skal der også mere fart på end nogensinde før til affyringen. Landingen kommer ligeledes til at blive med mere fart og højere temperaturer end ved tidligere månerejser.

Mannequin af kvinde i laboratorie
© German Aerospace Center

To kvindelige torsoer fra Israel og Tyskland

Helga-dukken er en af tre mannequiner, der skal med på Artemis I-missionen til Månen. Hun er bygget af Det Tyske Rumfartscenter og skal ved hjælp af tusindvis af sensorer undersøge, hvor meget kosmisk stråling der finder vej til astronauternes organer på rejsen.

Skiver med sensorer i laboratorie
© German Aerospace Center

Kvinde-dukkerne skal teste rummets stråling

Helga - og hendes israelske søster, Zohar - er bygget af 38 skiver med materiale, som efterligner vævet og knoglerne i en menneskekrop. Inde i skiverne sidder flere end 5.000 sensorer, der skal måle den radioaktive, kosmiske stråling.

Mannequin i orange rumdragt
© NASA

Kommandør Moonikin Campos

Sidste dukke på første Artemis-mission er kommandør Moonikin Campos. I modsætning til Helga og Zohar har kommandøren også en underkrop. Den skal blandt andet hjælpe med at måle tryk og belastning fra rumrakettens høje fart ved opsendelse.

På Artemis III-missionen skal mennesker til gengæld sætte fødder på Månen igen, ifølge planen. Og månelandingen bliver historisk, da besætningen vil inkludere både kvindelige og ikke-hvide astronauter.

Indtil videre har alle 12 astronauter på Månen været hvide mænd, men 50 år efter seneste månelanding bliver besætningen nu mere mangfoldig.

NASAs helt store plan for Artemis-programmet er at etablere en koloni på Månen, hvor astronauter kan mellemlande på vej længere ud i rummet - i første omgang mod Mars.

En israeler, en tysker og en NASA-legende går ombord på Orion-kapslen

Det lyder måske som starten på en aparte vittighed, men den er god nok. Zohar, Helga og Kommandør Moonikin Campos hedder de tre dukker, som er første besætning under NASAs Artemis-program.

De tre dukke-astronauter kommer fra Israel, Tyskland og USA. Kommandør Campos er den eneste komplette mannequin med både over- og underkrop, mens Zohar og Helga bare er to torsoer.

Mand kigger på papirer

En af dukkerne på Artemis I-missionen er opkaldt efter Arturo Campos. Han var elektroingeniør på Apollo 13-missionen, hvor en af rumkapslens ilt-tanke gik i stykker to dage efter opsendelse. Campos spillede en vigtig rolle i at udtænke den løsning, der reddede de tre astronauters liv.

© Campos-familien

Torsoerne er bygget af 38 skiver, der simulerer muskelvæv og knogler fra en menneskekrop. Inde i skiverne sidder flere end 5000 sensorer, som skal måle den kosmiske stråling ved forskellige organer.

Missionens øverstbefalende Kommandør Moonikin Campos sidder i førersædet, hvor han får til opgave at måle NASAs nye SLS-rakets belastning for astronauterne, når raketten skyder mod Månen med næsten 40.000 km/t.

Moonikin Campos' navn er resultatet af et ordspil, at han er en mannequin, der skal til Månen (Moonikin). Efternavnet blev sat til afstemning af NASA, og offentligheden valgte Campos.

Det er et tip med rumhjelmen til NASA-legenden Arturo Campos, som spillede en vigtig rolle i at få den ulykkesramte Apollo 13-besætning sikkert tilbage til Jorden.