Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Starlink-satelitter-krydser-mørk-nattehimmel

Starlink: Sådan ser du satellitterne fra Danmark

I fremtiden vil stjerneskuddene få skarp konkurrence fra kæder af Starlink-satellitter, der krydser himlen. Vi guider dig til den bedste chance for at se satellitterne, der skal forsyne hele kloden med lynhurtigt internet.

Shutterstock

Siden maj 2019 har den private rumfartsvirksomhed SpaceX tilføjet over 400 satellitter til Jordens kredsløbsbaner – og tallet stiger måned for måned.

Nano-satellitterne går under navnet Starlink og har til formål at indhylle kloden i et netværk, der kan sikre lynhurtigt, trådløst internet overalt.

Som en sidegevinst skaber opsendelserne et spektakulært syn, når satellitterne krydser nattehimlen som perler på en snor.

Perlerækkerne af satellitter er lettest at spotte i ugerne efter opsendelsen, hvor de vha. ion-motorer hæver deres kredsløb til 380 km over Jorden – det såkaldte parking orbit – til deres operationshøjde 550 km over Jorden. Her er de langt sværere at få øje på.

Satellittogene får kritik for at spolere astronomiske observationer, men kommende satellitter bliver beklædt med en belægning, der ifølge en undersøgelse minimerer genskinnet.

Starlink-satellieten vouwen zonnepanelen uit

Starlink lyser op på nattehimlen, fordi satellitternes solpaneler reflekterer Solens stråler.

SpaceX

SpaceX planlægger at opsende 12.000-42.000 Starlink-satellitter i alt, men kun et par hundrede af dem vil være synlige på nattehimlen med det blotte øje på ethvert givent tidspunkt.

Fra den nordlige halvkugle vil satellitterne typisk vise sig på himlen i baner fra vest mod øst. En lang række faktorer kan dog skjule dem – fx skyer og Solens placering i forhold til satellitterne.

Starlink-satellitter fordobler internet-hastighed

Rumfartsfirmaet SpaceX vil opsende tusindvis af Starlink-satellitter, som skal kredse om Jorden i ca. 300-1300 km’s højde. Sammen danner de et fintmasket net, hvori hver satellit kan modtage data fra Jorden, omkode data til lyskoder og sende dem som laserpulser fra satellit til satellit. Sådan kan data bevæge sig frit med lysets hastighed i vakuum. Derfor kan filer rejse dobbelt så hurtigt, som de kan via de kabler, vi bruger på Jorden i dag.

Kun i starten følges alle satellitterne i hver opsendelse ad. På sigt driver de længere fra hinanden og styres i forskellige retninger, men brudstykker kan stadig spottes som kæder, der passerer samme område af himlen med få minutters mellemrum.

Onsdag den 12. august kl. 2:57 kan du i Danmark se Starlink 9.

Opdateret data om Starlink-satelitternes synlighed og placering på nattehimlen – med udgangspunkt i din geografiske placering i Danmark – kan fx findes hos satellittrackersitet heavens-above.com.

En Google-ingeniør har desuden programmeret Starlink-satellitternes præcise placering de kommende dage i Google Street View.

Læs også:

Dyr

Dyrs superevner sidder i fødderne

2 minutter
Du stoler ikke på grimme ansigter
Mennesket

Du stoler ikke på grimme mennesker

13 minutter
Tre astronauter griber en satellit i vægtløs tilstand, normalt vejer den 4 tons.
Rumfart

GALLERI: Kom helt tæt på astronauternes hverdag

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul