SpaceX

Verdens kraftigste raket brager mod rummet for tredje gang

Den kraftigste raket i verden, Falcon Heavy, er på vej ud i rummet for tredje gang. Med sig har den 24 satellitter, som skal sættes i kredsløb om Jorden.

‘3...2...1’

En massiv røgsky dækkede opsendelsesplatformen, Launch Complex 39A ved Kennedy Space Center i Florida, og flammer spyede ud af Falcon Heavys løfteraketter.

Det var scenariet tidligere i morges, da verdens kraftigste raket for tredje gang satte kurs mod rummet.

Opsendelsen gik problemfrit, og der var klapsalver og hujen i kontrolrummet nede på jordens overflade, da raketten delte sig og lod løfteraketterne falde.

Falcon Heavy er ikke alene på rumrejsen. For den medbringer intet mindre end 24 satelitter fastmonteret i raketsnuden, der alle skal sendes i kredsløb om Jorden.

De to dusin satellitter er en broget gruppe af NASA-materiel. Det indbefatter blandt andet et atom-ur, som leverer superpræcise klokkeslæt til GPS'er og TV-stationer. En anden skal teste brændstof til rumskibe.

Det bliver første gang, at Falcon Heavy har mere end bare én satellit med ombord.

Se her, hvordan det så ud, da verdens kraftigste raket tog på sin tredje rumrejse:

Tre nervepirrende timer

Missionen, som går under navnet STP-2, var planlagt til at finde sted mellem 05.30 og 09.30. Men allerede kl. 08.30 løftede raketten sig fra jordens overflade.

Det er U.S. Air Force med rumprogrammet, Space Test Program, STP, og SpaceX, der står bag den massive satellitopsending.

Sidste gang Falcon Heavy fløj ud i rummet, havde den en rød sportsvogn af mærket Tesla med sig ombord.

Og bag rattet sad en dukke, der havde fået navnet Starman - opkaldt efter en af David Bowies sange.

I 115 kilometers højde åbnede rakettens næse sig, og bilen med Starman kom til syne til tonerne af Bowies sang 'Life on Mars?'.

Bilen har fortsat kurs mod Mars og befinder sig omkring 185.000.000 kilometer fra destinationen.

Se animationen af, hvordan Falcon Heavy tordner mod stjernerne og smider sine mindre dele og endelig frigiver de 24 satelitter, som skal i kredsløb om Jorden.