SpaceX

Vildfaren rumraket er på kollisionskurs med Månen

En løfteraket fra SpaceX har i næsten syv år faret forvildet rundt mellem Jorden og Månen. Nu har forskerne en dato for dens uundgåelige styrt – og de glæder sig!

Forskere forventer, at du fredag den 4. marts 2022 kan blive vidne til en begivenhed, der aldrig nogensinde er sket før: En menneskabt genstand, der utilsigtet styrter ned på Månen.

Genstanden er en løfteraket af typen Falcon 9, som er produceret af det private rumfartsfirma SpaceX. Raketten blev for syv år siden, i februar 2015, brugt til at sende en satellit ud i det ydre rum.

Men efter at have afleveret satellitten, løb raketten ind i problemer. Den havde ikke brændstof nok til at sætte kursen tilbage mod Jorden og blev i stedet en kastebold i Jordens og Månens tyngdefelter.

Lige siden har løfteraketten været i kaotisk kredsløb mellem de to himmellegemer, og nu er den på definitiv kollisionskurs.

Her kan du se opsendelsen af den pågældende Falcon 9-raket, der nu forventes at styrte ned på Månen. Opsendelsen fandt sted den 11. februar 2015.

Forskere glæder sig til styrtet

Styrtet vil sandsynligvis finde sted omkring ækvator på Månens bagside, men forskerne har brug for flere data for at beregne den præcise lokation og det præcise tidspunkt for kollisionen.

Så snart tid og sted er præciseret, vil de stille skarpt på nedslagsstedet og observere det med satellitter, der er i kredsløb om Månen.

Løfteraketten fra SpaceX vejer ca. fire tons, og den forventes at ramme Månen med en hæsblæsende hastighed på 2,58 kilometer i sekundet.

Forskerne ser frem til styrtet med spænding, da kollisionen kan hvirvle ny viden op om Månens geologi – ligesom sidst en raket styrtede ned på Månen.

Det skete i 2009 og var til forskel fra nu et planlagt styrt foretaget af NASA.

Dengang ramte forskerne Månens sydpol med en raket på nogenlunde samme størrelse, og nedslaget hjalp med at bekræfte, at der findes vand på Månen.