Apollo 11
Astronauter gør klar til Apollo 11-missionen

Vind billetter til Apollo 11

I anledning af Apollo 11-missionens 50 års jubilæum udloddede Illustreret Videnskab 3x2 billetter til dokumentarfilmen "Apollo 11" – og nu er vinderne fundet.

Konkurrencen er slut, og vinderne er fundet

Her er vinderne:

  • Christian Andersen
  • Lars Kragh
  • Thomas Kristensen

Stort tillykke - og tak til alle der deltog!

Optagelser gemt og glemt i 50 år

Den anmelderroste dokumentarfilm Apollo 11 viser den legendariske rum-mission i en detaljegrad, der ikke tidligere har set det hvide lærred.

Store dele af filmen bygger nemlig på 70mm arkivoptagelser, der først for nylig blev genfundet og som muliggør en sjælden gengivelse af missionen fra de sidste dages intense forberedelser til triumfen i månestøvet og rejsen tilbage til Jorden.

Du får derfor et enestående indblik i NASAs Mission Control Center og astronauernes trange cockpit, som i 8 dage, 3 timer og 18 minutter havde hele verdens bevågenhed.

Se traileren her

Filmen er skabt af instruktøren Todd Douglas Miller, der også stod bag dokumentarfilmen Dinosaur 13.

Jorden ses fra månen under Apollo 11
© Shutterstock

Fakta om Apollo 11 - som måske vil overraske dig

Landing i sidste øjeblik

Niel Armstrong måtte i sidste øjeblik finde et nyt landingssted på månen, da det, han havde udset sig, ikke var egnet. Der var derfor under et minuts brændstof tilbage, da "Ørnen" landede sikkert i månestøvet.

Skarp lugt af krudtrøg

Da Niel Armstrong og Edwin "Buzz" Aldrin var sikkert tilbage i Eagle efter 2,5 times månevandring, opdagede de, at månen lugtede meget specielt. Lugten blev beskrevet som en slags våd aske eller krudtrøg.

Pen reddede missionen

En ødelagt kontakt var efter sigende ved at sætte en stopper for astronauternes retur til kommandomodulet Columbia. Heldigvis tænkte Edwin "Buzz" Aldrin efter egen beretning hurtigt og brugte en pen til at fikse kontakten.

Flag blæst omkuld?

Selvom det amerikanske flag var solidt plantet i månejorden, har Edwin "Buzz" Aldrin fortalt, at han så det blæse omkuld, da Eagle lettede.

Der er i alt plantet seks amerikanske flag på månen og ifølge NASA står mindst fem af dem stadig.