Vinderen af vores LEGO-konkurrence er fundet

Den 16. juli 1969 brølede Saturn V-raketten mod Månen og skød menneskeheden ind i en helt ny æra. Som en hyldest til den ikoniske måneraket udloddede Illustreret Videnskab et eksemplar i LEGO, og nu har vi fundet en heldig vinder.

© NASA/LEGO/Oliver Larsen

Stort tillykke til Daniel Örneling fra Sverige, der glæder sig til at samle måneraketten sammen med sin søn.

Tak til alle der deltog i konkurrencen.

Psst – vi samlede raketten på forhånd...

Vi kunne ikke nære os og måtte lige prøve at samle Saturn V selv.

Vi fik hjælp fra LEGO-elsker, Allan Bolt Wheadon, der på 3,5 time satte de 1969 brikker sammen – dvs. seks sekunder per brik. Ret godt gået.

Resultatet ser du her:

Video

GALLERI – Gensyn med raketten, der fik mennesket til Månen:

Trindelt kæmpe havde rumskib i toppen

Saturn V-raketten var delt i tre rakettrin med Apollo-rumskibets mandskabsmodul "Columbia" øverst (rød pil). Raketten strakte sig i alt 111 meter fra spids til raketdyse.

NASA

Raketmotorer løftede 10 skolebusser

I alt 11 gigantiske raketmotorer gjorde Saturn V i stand til at løfte 130 tons isenkram fri af Jordens tyngdefelt. Det svarer til 10 amerikanske skolebusser.

NASA

Eks-nazist stod bag måneraketten

NASA's chefudvikler for Saturn V hed Wernher von Braun (1912-1977) og var tidligere nazist og raketekspert i Hitlers Tyskland.

NASA

5...4...3...2...1...

Affyringen den 16. juli 1969 gik som smurt. 15 tons flydende brint, ilt og kerosin forsvandt i sekundet, og farten krøb op på de planlagte 40.000 km/t.

NASA

"Ørnen er landet."

Den 20. juli 1969 nåede landingsfartøjet Eagle og to astronauter frem til Månen efter 384.000 kilometers rumrejse. "Ørnen er landet," lød beskeden hjem til Jorden.

NASA

Mennesket indtog rummet

De amerikanske astronauter tilbragte 21 timer og 36 minutter på Månens overflade. Op mod en halv milliard tv-seere fra hele verden fulgte den historiske bedrift.

NASA