Visionær rover erstatter elektronik med tandhjul og fjedre

NASA-ingeniører har udtænkt en mekanisk rover, der kan holde til at køre rundt i den ufattelige hede og det høje tryk på Venus.

NASA's vision for en rover, der kan udforske Venus, hedder AREE.

© NASA

Venus er så glohed, at elektronik giver op efter få timer på planetens overflade.

Derfor har der aldrig kørt en robot rundt på vores naboplanet, for en avanceret rover som dem, der kører rundt på Mars, ville smelte eller bryde sammen i temperaturer på over 450 °C og et tryk, der er 90 gange så højt som på Jorden.

Faktisk er 127 minutter det længste, en sonde har overlevet på Venus.

Men nu har forskere fra NASA en vision. De vil satse på god, gammeldags mekanik frem for den sofistikerede, men skrøbelige elektronik.

Inspiration fra ure og maskiner

The Automaton Rover for Extreme Environments – AREE – skal drives af en vindmølle, og den skal designes til at holde til mere end 100 dage på Venus.

Energien fra vindmøllen skal opsamles i en fjeder, som man kender det fra et optrækkeligt ur. Når fjederen er spændt hårdt nok op, kan energien frigives til tandhjul, som sætter gang i de larvefødder, som roveren skal bevæge sig rundt på.

Også kommunikationen med en satellit skal klares rent mekanisk som en slags morsekode, der sendes vha. af et radarsignal, der reflekteres på roverens overside.

Venus-roveren er stadig blot en vild vision, men ingeniørernes bedste bud, hvis de vil udforske den glohede planets overflade.

Computere, kemiske batterier og radiosendere smelter i den voldsomme varme på Venus. Derfor har ingeniørerne udtænkt mekaniske erstatninger til elektronikken i den 700 kg tunge rover.