Det skriver de i en erklæring på deres hjemmeside.
Sejl påvirker kredsløb
Helt præcist har de udviklet et træksejl, som kan hive satellitter og andre objekter ud af kredsløb og føre dem ned mod Jordens atmosfære – også kaldet deorbitering.
Teknologien kaldes Drag Augmentation Deorbiting System (ADEO). Det er et aluminiumbelagt polyamidmembransejl på 3,6 kvadratmeter – altså et specialbelagt nylonsejl.
Testsejlet blev foldet ind i en pakke, der målte 10 x 10 x 10 centimeter. Derefter blev pakken monteret på en brugt CubeSat, som er en slags minisatellit.
CubeSat’en blev sat i kredsløb i slutningen af december 2022 fra satellitplatformen ION Satellite Carrier.
Kort tid efter blev ADEO-sejlet foldet ud, og det trak med succes den lille CubeSat ned mod Jordens atmosfære i en proces, der vil tage 1 år og 3 måneder, frem for de 4-5 år det vil tage satellitten selv.
Sejlet øger den atmosfæriske overflademodstandseffekt, der trækker en satellit hurtigere ud af dens faste bane.
Når satellitten træder ind i vores atmosfære, vil den brænde op, og det vil give en nem metode til at bortskaffe mindre stykker rumskrot.
Større sejl i fremtiden
ADEO-testsejlet er specielt designet til at trække mindre satellitter på mellem 1 til 100 kilogram ud af kredsløb.
Testsejlsmissionen, kaldet "Show Me Your Wings”, var den sidste kvalifikationstest, for at ADEO-sejlet kan produceres i en større skala.
På sigt er målet, at ADEO-sejlene skal fjerne alle europæiske satellitter, når deres missioner er afsluttede.
Det nuværende testsejl er den mindste ADEO-model, og det største sejl har et areal på 100 kvadratmeter, som skal bruges til de største satellitter.
Hvor det tager det mindste sejl 0,8 sekunder at folde sig ud, vil det tage det største sejl op til 45 minutter, før det er foldet helt ud.
Andre lande tester også træksejl for at mindske rumskrot, og sidste år testede Kina et 25 kvadratmeter stort sejl for at hjælpe med at vende et stykke rummaskineri.