Sejlprototype skal fjerne rumskrald

Den Europæiske Rumorganisation har med succes fjernet satellit med træksejlsprototype. Teknologien skal hjælpe på voksende problem med rumskrot.

adeo-sejl esa illustration

ESA’s succestestede træksejl skal fjerne rumskrot i kredsløb om Jorden på rekordtid. Her er det en illustration af sejlet i fuld størrelse.

© ESA

Den 4. oktober 1957 lykkedes det Sovjetunionen som den første nation at sætte satellitten Sputnik i kredsløb om Jorden. Siden da er det gået stærkt med at sætte flere satellitter i kredsløb om vores planet.

Faktisk så stærkt at det er ved at blive et problem med mængden af rumskrot i kredsløb om Jorden.

Det har Den Europæiske Rumorganisation (ESA) valgt at gøre noget ved. De har med succes testet en prototype af en ny teknologi, der skal hjælpe med at fjerne rumskrot i en stor skala.

Det skriver de i en erklæring på deres hjemmeside.

Sejl påvirker kredsløb

Helt præcist har de udviklet et træksejl, som kan hive satellitter og andre objekter ud af kredsløb og føre dem ned mod Jordens atmosfære – også kaldet deorbitering.

Teknologien kaldes Drag Augmentation Deorbiting System (ADEO). Det er et aluminiumbelagt polyamidmembransejl på 3,6 kvadratmeter – altså et specialbelagt nylonsejl.

Testsejlet blev foldet ind i en pakke, der målte 10 x 10 x 10 centimeter. Derefter blev pakken monteret på en brugt CubeSat, som er en slags minisatellit.

CubeSat’en blev sat i kredsløb i slutningen af december 2022 fra satellitplatformen ION Satellite Carrier.

Kort tid efter blev ADEO-sejlet foldet ud, og det trak med succes den lille CubeSat ned mod Jordens atmosfære i en proces, der vil tage 1 år og 3 måneder, frem for de 4-5 år det vil tage satellitten selv.

adeo-sejl esa kamera

Her har et kamera på satellitplatformen ION Satellite Carrier taget et billede lige efter ADEO-testsejlet er foldet ud. Rumskrot er ved at blive et problem, og ifølge ESA er der titusinder af stykker rumskrot i kredsløb om vores planet.

© ESA

Sejlet øger den atmosfæriske overflademodstandseffekt, der trækker en satellit hurtigere ud af dens faste bane.

Når satellitten træder ind i vores atmosfære, vil den brænde op, og det vil give en nem metode til at bortskaffe mindre stykker rumskrot.

Større sejl i fremtiden

ADEO-testsejlet er specielt designet til at trække mindre satellitter på mellem 1 til 100 kilogram ud af kredsløb.

Testsejlsmissionen, kaldet "Show Me Your Wings”, var den sidste kvalifikationstest, for at ADEO-sejlet kan produceres i en større skala.

På sigt er målet, at ADEO-sejlene skal fjerne alle europæiske satellitter, når deres missioner er afsluttede.

Det nuværende testsejl er den mindste ADEO-model, og det største sejl har et areal på 100 kvadratmeter, som skal bruges til de største satellitter.

Video

Hvor det tager det mindste sejl 0,8 sekunder at folde sig ud, vil det tage det største sejl op til 45 minutter, før det er foldet helt ud.

Andre lande tester også træksejl for at mindske rumskrot, og sidste år testede Kina et 25 kvadratmeter stort sejl for at hjælpe med at vende et stykke rummaskineri.