NASA/JPL-Caltech
brun dværg

Slår alle rekorder: Planetlignende objekt er varmere end Solen

Et objekt, der hverken er planet eller stjerne, slår alle temperaturrekorder for sin slags. Nu håber forskerne, det kan lære os mere om såkaldte varme Jupiter-planeter.

Der findes en særlig type exoplaneter i universet, kaldet ultravarme Jupiterer. Modsat vores Jupiter kredser de meget tæt på deres stjerne, hvilket gør dem ekstremt varme på overfladen.

De ultravarme objekter kan være udfordrende at studere for astronomer, fordi deres stjerne ofte blænder så meget, at de kan være svære at observere.

Nu har forskere fra Weizmann Institute of Science i Israel opdaget en ultravarm Jupiter i form af en såkaldt brun dværg, i et binært stjernesystem – et system med to himmellegemer bundet til hinanden af tyngdekraften.

Den kan være nøglen til at forstå objekterne bedre – og så er den tilmed den varmeste til dato. Det skriver forskerne i en artikel i tidsskriftet Nature Astronomy.

Ved at analysere spektroskopiske data fra European Southern Observatory's Very Large Telescope i Chile kunne forskerne lokalisere det på alle måder spektakulære binære stjernesystem 1400 lysår væk fra Jorden.

Sjældent system

Systemet består af en hvid dværg, der er resterne fra en stjerne, som har opbrugt energien fra sin kerne, hvorfor den lyser svagere end almindelige stjerner. I det her tilfælde 10.000 gange svagere end en normal stjerne.

Derudover består det af en brun dværg, der hverken er stjerne eller planet. Den har en masse, der ligner en gasgigant som Jupiter og en lille stjerne. Derfor kan den også overleve at være tæt på sin værtsstjerne.

Det særlige ved systemet er, at den brune dværg er meget stor i forhold til sin værtsstjerne.

hvid brun dværg

Illustration af den ultravarme Jupiter KELT-9b, der er i et binært system med sin værtsstjerne KELT-9. Det nyopdagede system minder om systemet – dog er KELT-9b ”kun” 4.327 °C.

© NASA/JPL-Caltech

Sammenholdt med den svage lysstyrke fra den hvide dværg er det nyopdagede system enhver astrofysikers drøm. Det giver nemlig muligheden for at studere den ultravarme Jupiter aka brune dværg, der er døbt WD0032-317B.

"Stjernernes tyngdekraft kan få objekter, der kommer for tæt på, til at gå i stykker, men denne brune dværg er tæt, med 80 gange Jupiters masse klemt sammen til Jupiters størrelse," fortæller postdoc Na'ama Hallakoun fra Weizmann Institute of Science i en pressemeddelelse.

Men WD0032-317B har flere overraskelser. Den er nemlig også den varmeste af sin slags til dato.

Ligesom vores Måne er den ultravarme Jupiter låst i sin position. Det betyder, at den samme overflade altid peger hen mod stjernen.

Derfor har den en svimlende temperatur på mellem 7.000 og 9.500°C på ”sol”-siden. Vores Sol er godt 5.550°C på sin overflade. På skyggesiden er temperaturen mellem 1.000 og 2.700°C.

Foruden at give et unikt indblik i både en ultravarm Jupiter og det sjældne binære stjernesystem kan forskere også studere effekten af ekstrem ultraviolet stråling på planetariske atmosfærer i systemet.