planeter_i_solsystemet

Solsystemet

Solsystemet, som Jorden befinder sig i, er en del af Mælkevejen. I Solsystemet kredser otte planeter omkring Solen i elliptiske baner. Udover planeterne består Solsystemet af dværgplaneter, måner, kometer, asteroider og meteorer, samt gas og andet interplanetarisk stof. Bliv klogere på, hvornår solsystemet blev dannet? Og om der findes flere solsystemer i universet? Illustreret Videnskab har samlet de vigtigste fakta og bedste artikler om Solsystemet på denne side.
Solsystemet

Planeterne i Solsystemet

I vores Solsystem har vi otte planeter i følgende rækkefølge: Merkur, Venus, Jorden og Mars i det indre solsystem og som kaldes klippeplaneter. Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun i det ydre solsystem og som kaldes gaskæmper. Pluto, der på et tidspunkt blev anset for at være en planet, er i dag kategoriseret som en del af Solsystemets fem dværgplaneter. Jupiter er den største planet i vores Solsystem med en diameter på 139.822 km. Dette er 11 gange større end Jordens diameter. Jupiters måne Ganymedes er Solsystemets største måne.
Jupiter er den største planet i Solsystemet

Den største planet i Solsystemet

Jupiter er kendt som den største og tungeste planet i Solsystemet. Planetens størrelse svarer til mere end 1300 jordkloder, mens den masse svarer til 318 jordkloder. Størstedelen af Jupiter består af brint og helium, som er lette gasser. Det gør, at Jupiter ikke har en fast overflade, og at det ikke er muligt at betræde planeten. Den største måne i Solsystemet er Jupiters måne Ganymedes, som blot er én af Jupiters fire store måner.

Hvornår blev Solsystemet dannet?

Solsystemet blev dannet for 4,6 milliarder år siden.

På dette tidspunkt blev Solen født som ny stjerne i universet, og rundt omkring den nyfødte sol roterede en sky af gas og støv.

Materialet i skyen trak sig sammen i større og større klumper, og det blev til de otte planeter i Solsystemet.

Fakta om solsystemet

© Shutterstock