Shutterstock

Almindelig kikkert afslører gigantisk sten

En enorm asteroide – 140 kilometer i diameter – flyver nu forbi på stjernehimlen, og du kan se den med en almindelig kikkert i nat.

Om 18 Melpomene

En enorm asteroide, omkring 140 kilometer i diameter, kan netop nu ses på himlen med en almindelig håndkikkert.

Den store kosmiske sten, som har navnet 18 Melpomene, er i øjeblikket forholdsvis tæt på Jorden – kun 212 millioner kilometer væk – og står på lige linje med vores planet og Solen.

Disse forhold betyder, at asteroiden lyser ekstra kraftigt og dermed er lettere at se.

18 Melpomene er blandt de største asteroider i Solsystemet.

© Shutterstock

18 Melpomene befinder sig mellem Mars og Jupiter i asteroidebæltet, som indeholder millioner af asteroider, hvoraf 99 procent er mindre end 18 Melpomene.

Dens omløbstid om Solen er 3,48 år. Navnet Melpomene stammer fra den græske muse for tragediedigtning, og tallet 18 refererer til, at objektet var den 18. asteroide, forskerne opdagede – det skete tilbage i 1852.

Guide til 18 Melpomene

Se asteroide i nat
© Stellarium

HVOR OG HVORNÅR

Den 3. februar er hele den side af asteroiden 18 Melpomene, som vender mod Jorden, oplyst af Solen. Derfor lyser den enorme sten kraftigt op på himlen sammenlignet med andre asteroider.

Find et sted uden lysforurening, og kig mod syd-sydøst kl. 23. 18 Melpomene befinder sig cirka 40 grader over horisonten i nederste venstre hjørne af stjernebilledet Krebsen.

SYNLIGHED

Asteroidens lysstyrke er høj for en asteroide, men lav sammenlignet med himlens stjerner. Du kan ikke se den med det blotte øje, men med en god håndkikkert bliver den synlig.