Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Almindelig kikkert afslører gigantisk sten

En enorm asteroide – 140 kilometer i diameter – flyver nu forbi på stjernehimlen, og du kan se den med en almindelig kikkert i nat.

Shutterstock

Om 18 Melpomene

En enorm asteroide, omkring 140 kilometer i diameter, kan netop nu ses på himlen med en almindelig håndkikkert.

Den store kosmiske sten, som har navnet 18 Melpomene, er i øjeblikket forholdsvis tæt på Jorden – kun 212 millioner kilometer væk – og står på lige linje med vores planet og Solen.

Disse forhold betyder, at asteroiden lyser ekstra kraftigt og dermed er lettere at se.

18 Melpomene er blandt de største asteroider i Solsystemet.

© Shutterstock

18 Melpomene befinder sig mellem Mars og Jupiter i asteroidebæltet, som indeholder millioner af asteroider, hvoraf 99 procent er mindre end 18 Melpomene.

Dens omløbstid om Solen er 3,48 år. Navnet Melpomene stammer fra den græske muse for tragediedigtning, og tallet 18 refererer til, at objektet var den 18. asteroide, forskerne opdagede – det skete tilbage i 1852.

Guide til 18 Melpomene

Se asteroide i nat
© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR

    Den 3. februar er hele den side af asteroiden 18 Melpomene, som vender mod Jorden, oplyst af Solen. Derfor lyser den enorme sten kraftigt op på himlen sammenlignet med andre asteroider.

    Find et sted uden lysforurening, og kig mod syd-sydøst kl. 23. 18 Melpomene befinder sig cirka 40 grader over horisonten i nederste venstre hjørne af stjernebilledet Krebsen.

  • SYNLIGHED

    Asteroidens lysstyrke er høj for en asteroide, men lav sammenlignet med himlens stjerner. Du kan ikke se den med det blotte øje, men med en god håndkikkert bliver den synlig.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul