Kommer forbi Jorden igen
Radar-data fra det puertoricanske observatorium viser og bekræfter blandt andet, at asteroiden har en diameter mellem 70 og 130 meter og fløj knap 72.000 kilometer forbi Jorden.
Det svarer til en femtedel af afstanden til Månen – og det er tættere på Jorden end noget andet større himmellegeme har været i nyere tid.
Forskerne har også med basis i de indsamlede radar-data kortlagt 2019 OK’s rejserute for de næste 100 års kredsløb om solen. Den kigger forbi vores planet igen den 26. juli 2116 i en noget mere betryggende afstand på 4,5 millioner kilometer, som svarer til knap 12 gange afstanden til månen.
Ud fra radar-data fra Arecibo-Observatoriet i Puerto Rico har astronomerne kategoriseret asteroiden som en sandsynlig C-type, der svarer til 75 procent af andre kulholdige asteroider i vores solsystem, og den består formentlig af ler og silikatsten.
30.000 asteroider omkring Jorden
Ifølge NASAs Center for Nærjord-Objektstudier (CNEOS) er der i dag cirka 30.000 asteroider, der er inden for en afstand af små 200 millioner kilometer fra jorden – 1,3 gange afstanden til solen.
Cirka 10.000 er over 140 meter i længden og de kan gøre stor skade, hvis de rammer vores planet.
En asteroide som 2019 OK anslås eksempelvis til at have en effekt som 30 af de atombomber, der blev udløst over Hiroshima mod 2.verdenskrigs afslutning, og som dengang dræbte eller sårede over halvdelen af byens befolkning på godt 250.000 mennesker.
At en asteroide skulle ramme ned i en by, er dog meget usandsynligt, da byer i dag kun udgør mindre end en halv procent af Jordens samlede landareal.
De helt store rumsten med over en kilometer i længden er der observeret knap 1.000 af relativt tæt på Jorden. Det var formentlig en asteroide på omkring 10 kilometer i længden, der for 66 millioner år siden udslettede dinosaurerne, forandrede Jordens dyreliv og dannede grobund for mennesket.
Ingen nutidige målinger viser dog noget faretruende fra rummet, og sidste sommer fik NASA grønt lys til et infrarødt teleskop, der også i dagslys kan opdage asteroider og kometer 50 millioner kilometer væk.