
Himlens klareste asteroide er synlig
Om Vesta-asteroiden
Asteroiden Vesta er kun 525 kilometer stor og er 276 millioner kilometer væk. Alligevel har du lige nu gode chancer for at se den på himlen. Det svarer til, at du kan se en sten på 18 millimeter på ti kilometers afstand.
Fænomenet er kun muligt, fordi Vestas overflade består af en række reflekterende stenarter, som får asteroiden til at lyse kraftigt op på stjernehimlen.
Netop på grund af sin synlighed har Vesta i mange år været genstand for undersøgelser, og i 2011 gik NASA’s rumsonde Dawn i kredsløb om Vesta.
Missionen til asteroidebæltet

I 2018 afsluttede rumsonden Dawn sin mission, hvor den som det første rumfartøj nogensinde kom i kredsløb om to himmellegemer, nemlig asteroiden Vesta og dværgplaneten Ceres.
Til forskernes store overraskelse fandt sonden kanaler i asteroidens klipper, som ser ud til at være dannet af flydende vand.
Fordi Vesta ikke har en atmosfære, burde vand fordampe øjeblikkeligt fra asteroiden, men under særlige omstændigheder kan det måske blive der længe nok til at sætte spor på overfladen.
Forskerne mener, at Vesta gemmer på et underjordisk lag af is, som ved meteornedslag smelter og når op til overfladen. Støv og klippestykker i vandet bremser herefter fordampningen, så vandet kan flyde.
Teorien bliver underbygget af forsøg, men også af analyser af fragmenter fra asteroiden, for selvom Dawn ikke tog prøver, så har forskerne utallige stykker af Vesta. Det skyldes, at cirka fem procent af de meteoritter, som falder på Jorden, stammer fra Vesta.
GUIDE TIL VESTA

-
HVOR OG HVORNÅR
Klokken et om natten mellem den 4. og 5. marts står Vesta på den modsatte side af Jorden i forhold til Solen, og derfor er dens overflade maksimalt oplyst set fra Jorden.
-
SYNLIGHED?
Vesta lyser kraftigt, men ikke helt kraftigt nok til, at du kan se den med det blotte øje. Du har derfor brug for en håndkikkert eller evt. et teleskop, hvis du vil se asteroiden.
Find et mørkt sted, og ret kikkerten mod syd, så finder du den klare asteroide halvt oppe på himlen. Støt kikkerten mod noget stabilt, så du får et roligere billede.