Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vesta-asteroiden i rummet

Himlens klareste asteroide er synlig

STJERNEGUIDE: Netop nu er Vesta-asteroiden synlig på nattehimlen. Det svarer til, at vi kan se en knap to centimeter stor sten på ti kilometers afstand.

Shutterstock

Om Vesta-asteroiden

Asteroiden Vesta er kun 525 kilometer stor og er 276 millioner kilometer væk. Alligevel har du lige nu gode chancer for at se den på himlen. Det svarer til, at du kan se en sten på 18 millimeter på ti kilometers afstand.

Fænomenet er kun muligt, fordi Vestas overflade består af en række reflekterende stenarter, som får asteroiden til at lyse kraftigt op på stjernehimlen.

Netop på grund af sin synlighed har Vesta i mange år været genstand for undersøgelser, og i 2011 gik NASA’s rumsonde Dawn i kredsløb om Vesta.

Missionen til asteroidebæltet

1 / 3
123
Rumsonden Dawn rejser gennem rummet

I 2018 afsluttede rumsonden Dawn sin mission, hvor den som det første rumfartøj nogensinde kom i kredsløb om to himmellegemer, nemlig asteroiden Vesta og dværgplaneten Ceres.

© shutterstock, nasa og merete obæk

Til forskernes store overraskelse fandt sonden kanaler i asteroidens klipper, som ser ud til at være dannet af flydende vand.

Fordi Vesta ikke har en atmosfære, burde vand fordampe øjeblikkeligt fra asteroiden, men under særlige omstændigheder kan det måske blive der længe nok til at sætte spor på overfladen.

Forskerne mener, at Vesta gemmer på et underjordisk lag af is, som ved meteornedslag smelter og når op til overfladen. Støv og klippestykker i vandet bremser herefter fordampningen, så vandet kan flyde.

Teorien bliver underbygget af forsøg, men også af analyser af fragmenter fra asteroiden, for selvom Dawn ikke tog prøver, så har forskerne utallige stykker af Vesta. Det skyldes, at cirka fem procent af de meteoritter, som falder på Jorden, stammer fra Vesta.

GUIDE TIL VESTA

Asteroiden Vesta er synlig på himlen
© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR

    Klokken et om natten mellem den 4. og 5. marts står Vesta på den modsatte side af Jorden i forhold til Solen, og derfor er dens overflade maksimalt oplyst set fra Jorden.

  • SYNLIGHED?

    Vesta lyser kraftigt, men ikke helt kraftigt nok til, at du kan se den med det blotte øje. Du har derfor brug for en håndkikkert eller evt. et teleskop, hvis du vil se asteroiden.

    Find et mørkt sted, og ret kikkerten mod syd, så finder du den klare asteroide halvt oppe på himlen. Støt kikkerten mod noget stabilt, så du får et roligere billede.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul