Shutterstock
Vesta-asteroiden i rummet

Lige nu: Gigantisk asteroide er synlig på himlen

Netop nu kan du se den enorme asteroide Vesta med en diameter på over 500 kilometer passere forbi på nattehimlen. Vi guider dig til det enestående syn.

Asteroiden Vesta er altid mindst 170 millioner kilometer fra Jorden. Alligevel har du lige nu gode chancer for at se den enorme sten, som måler 525 kilometer i diameter. Det skyldes, at Vesta i øjeblikket er fuldt oplyst af Solen set fra Jorden.

Forskerne har længe været interesseret i asteroiden, og i 2007 sendte de rumsonden Dawn afsted mod Vesta. Da sonden ankom fire år senere, fik forskerne sig en overraskelse.

Dawn afslørede kanaler i asteroidens klipper, som ser ud til at være dannet af flydende vand. Men det burde ikke være muligt. Vesta har nemlig ingen atmosfære, og derfor burde vand fordampe øjeblikkeligt fra asteroiden.

Forklaringen er måske, at Vesta gemmer på et underjordisk lag af is, som ved meteornedslag smelter og når op til overfladen. Støv og klippestykker i vandet bremser herefter fordampningen, så vandet kan flyde.

Missionen til asteroidebæltet

I 2018 afsluttede rumsonden Dawn sin mission, hvor den som det første rumfartøj nogensinde kom i kredsløb om to himmellegemer, nemlig asteroiden Vesta og dværgplaneten Ceres.

Rumsonden Dawn rejser gennem rummet

2007

Dawn sendes afsted fra Jorden og udnytter Mars til at få et skub mod Vesta.

1

2011

I fem måneder kredser Dawn om Vesta og sender målinger til forskerne på Jorden.

2

2015

Rumsonden ankommer til Ceres, hvor den sender fra i tre år, indtil missionen slutter.

3
© shutterstock, nasa og merete obæk

GUIDE TIL BEGIVENHEDEN

Asteroide – Vesta
© Jesper Grønne

Sådan gør du

HVOR OG HVORNÅR

I dagene omkring 21. december er Vesta fuldt oplyst af Solen. Ved midnat står den ca. 50 grader oppe mod syd – knap 15 grader over Orions gullige stjerne Betelgeuse.

HVORDAN?

Vesta lyser kraftigt, men ikke helt kraftigt nok til, at du kan se den med det blotte øje. Du har derfor brug for en håndkikkert eller evt. et teleskop, hvis du vil se asteroiden.

Find et mørkt sted, og ret kikkerten mod syd, så finder du den klare asteroide halvt oppe på himlen. Støt kikkerten mod noget stabilt, så du får et roligere billede.