Shutterstock
Vesta-asteroiden i rummet

Himlens klareste asteroide er synlig

August 2022: Lige nu kan du se den gigantisk asteroide Vesta med en diameter på over 500 kilometer passere forbi på nattehimlen.

Om Vesta-asteroiden

Asteroiden Vesta er kun 525 kilometer stor og er 192 millioner kilometer væk. Alligevel har du lige nu gode chancer for at se den på himlen. Det svarer til, at du kan se en sten på 18 millimeter på ti kilometers afstand.

Fænomenet er kun muligt, fordi Vestas overflade består af en række reflekterende stenarter, som får asteroiden til at lyse kraftigt op på stjernehimlen.

Netop på grund af sin synlighed har Vesta i mange år været genstand for undersøgelser, og i 2011 gik NASA’s rumsonde Dawn i kredsløb om Vesta.

Missionen til asteroidebæltet

I 2018 afsluttede rumsonden Dawn sin mission, hvor den som det første rumfartøj nogensinde kom i kredsløb om to himmellegemer, nemlig asteroiden Vesta og dværgplaneten Ceres.

Rumsonden Dawn rejser gennem rummet

2007

Dawn sendes afsted fra Jorden og udnytter Mars til at få et skub mod Vesta.

1

2011

I fem måneder kredser Dawn om Vesta og sender målinger til forskerne på Jorden.

2

2015

Rumsonden ankommer til Ceres, hvor den sender fra i tre år, indtil missionen slutter.

3
© shutterstock, nasa og merete obæk

Til forskernes store overraskelse fandt sonden kanaler i asteroidens klipper, som ser ud til at være dannet af flydende vand.

Fordi Vesta ikke har en atmosfære, burde vand fordampe øjeblikkeligt fra asteroiden, men under særlige omstændigheder kan det måske blive der længe nok til at sætte spor på overfladen.

Forskerne mener, at Vesta gemmer på et underjordisk lag af is, som ved meteornedslag smelter og når op til overfladen. Støv og klippestykker i vandet bremser herefter fordampningen, så vandet kan flyde.

Teorien bliver underbygget af forsøg, men også af analyser af fragmenter fra asteroiden, for selvom Dawn ikke tog prøver, så har forskerne utallige stykker af Vesta. Det skyldes, at cirka fem procent af de meteoritter, som falder på Jorden, stammer fra Vesta.

GUIDE TIL VESTA

©

HVOR OG HVORNÅR

I dagene omkring d. 22. august er Vesta fuldt oplyst af Solen set fra Jorden. For at se den skal du ud sent på aftenen. Ved midnat står asteroiden lavt over horisonten i sydlig retning.

SYNLIGHED?

Vesta lyser kraftigt, men ikke helt kraftigt nok til, at du kan se den med det blotte øje. Du har derfor brug for en håndkikkert eller evt. et teleskop, hvis du vil se asteroiden.

Find et mørkt sted, og ret kikkerten mod syd, så finder du den klare asteroide tæt ved horisonten. Støt kikkerten mod noget stabilt, så du får et roligere billede.