Shutterstock

Kæmpe asteriode brager tirsdag forbi Jorden

Den er mere end en kilometer bred og buldrer gennem vores solsystem med 70.000 km/t - og tirsdag d. 18. januar passerer den Jorden i en afstand af blot fem gange afstanden til Månen.

Knap er Leonardo DiCaprio færdig med at skræmme hele verden i katastrofefilmen ”Don’t Look Up”, før en lignende hændelse er på vej i virkeligheden. Dog efter al sandsynlighed uden egentlig nærkontakt med Jorden.

Ikke desto mindre er der tale om en asteriode klassificeret som en PHO ("potentially hazardous object") af NASA, fordi den er større end 140 meter og kommer relativt tæt forbi Jorden.

Det skriver det amerikanske videnskabsmedie EarthSky.

Idet verdensrummet som bekendt byder på temmelig store afstande, kommer asteroiden ikke til at suse lige omkring ørene på os. Faktisk vil afstanden mellem asteroiden og Jorden være omkring 1,9 millioner kilometer.

Det er dog tæt nok til, at amatørastronomer med selv et mindre teleskop kan få asteroiden at se, når den passerer Jorden tirsdag den 18. januar. Og tæt nok til at den enorme asteroide ikke vil komme tættere på Jorden i de kommende 200 år.

Denne er således i konstant kredsløb omkring Solen og passerer Jorden cirka hvert 30. år.

(7482) 1994 PC1 - den lysende streg i centrum - fotograferet af Osservatorio Astronomico di Sormano i Italien

© Osservatorio Astronomico di Sormano

Tre en halv gange så høj som Eiffeltårnet

Asteroiden lyder navnet (7482) 1994 PC1 og blev opdaget af den australske astronom Robert McNaught i 1994.

Ved at undersøge dens bane har astronomer siden da fundet tidligere observationer af asteroiden helt tilbage til 1974. Det betyder, at dens kurs er blevet fulgt igennem knap 48 år.

(7482) 1994 PC1 måler omkring 1,1 kilometer i diameter, hvilket svarer til tre en halv gange højden af Eiffeltårnet på alle leder. Dog har asteroiden ikke en størrelse, der gør den til en potentiel planetdræber som i Netflix-filmen med Leonardo DiCaprio.

Alligevel er det værd at bemærke, at asteroiden, der udryddede dinosaurerne for 65 millioner år siden, menes at have haft en diameter på omkring 10 kilometer, hvorfor skaderne altså kan være enorme, når en asteroide har kilometermål.

Det kræver dog selvsagt, at denne har direkte kurs mod Jorden, hvilket altså ikke er tilfældet.

Faktisk er kollision mellem Jorden og en asteroide af denne størrelse så sjælden, at en sådan hændelse kun finder sted hvert 600.000. år.

© Stellarium

Sådan får du asteroiden at se

Tirsdag den 18. januar kl. 22.51 dansk tid passerer asteroiden tættest forbi Jorden. Det sker med en hastighed på omkring 70.000 km/t.

Er du i besiddelse af et teleskop, kan du selv kigge med, når (7482) 1994 PC1 passerer tættest på Jorden. Du skal rette blikket mod stjernetegnet "Fiskene" mod syd-sydøst

Du kan også - hvis du ikke lige selv har et teleskop - følge asteroiden via hjemmesiden Virtual Telescope Project, der streamer passagen LIVE allerede fra kl. 21 dansk tid.

Astronomer har identificeret 750.000 asteroider

NASA og andre rumorganisationer opdager nærmest på daglig basis nye asteroider, og indtil videre er der identificeret omkring 750.000 af slagsen.

Af dem er cirka 27.000 klassificeret som PHO’er, der potentielt kan have ødelæggende konsekvenser, hvis de kolliderer med Jorden.

Selv asteroider på bare 20 meter i diameter kan gøre enorm skade på både natur og mennesker.

(7482) 1994 PC1 bevæger sig med en fart på mere end 70.000 km/t - svarende til knap 20 kilometer i sekundet.