NASA
Illustration af asteroide på sort baggrund

NASA: 50 meter stor asteroide kan ramme Jorden i 2046

NASA har opdaget et hidtil ukendt himmellegeme, som lige nu topper listen over mulige asteroide-trusler.

Det amerikanske rumagentur NASA har fået øje på en hidtil ukendt asteroide i deres teleskoper.

Himmellegemet måler omkring 50 meter i diameter og kommer ad flere omgange tæt på Jorden, viser udregninger fra det Europæiske Rumagentur.

På Valentins Dag - den 14. februar - i 2046 er der endda en lille risiko for, at rumstenen ramler ind i vores planet.

Astronomernes udregninger viser, der er en 1 til 560-risiko for, at asteroiden ved navn 2023 DW kolliderer med Jorden i 2046. NASA understreger dog, at der er en del statistisk usikkerhed i deres data.

Asteroide udraderede 80 millioner træer

Med sine 50 meter i diameter er 2023 DW ikke en trussel for liv på Jorden. Men den kan alligevel forvolde stor skade, hvis den rent faktisk kolliderer med vores blå planet.

I 1908 ramte en asteroide på cirka samme størrelse ned ved Tunguska-floden i Sibirien.

En trykbølge fældede 80 millioner træer i Tunguska i Sibirien en sommermorgen i 1908. Årsagen var formentlig en meteor.

© Sovfoto/Universal Images Group/Getty Images

Resultatet var en eksplosion på hele 12 megatons - eller mere end 570 gange så kraftfuld som atombomben over Nagasaki under 2. verdenskrig.

Heldigvis slog asteroiden ikke ned i en storby, men derimod i den russiske ødemark, hvor den udraderede intet mindre end 80 millioner træer.

NASA er ikke bekymret

2023 DW ligger lige nu øverst på NASAs liste over mulige asteroide-trusler. Men det lyder farligere, end det er.

Det nyopdagede himmellegeme ligger i kategori 1 på Torino-skalen, hvilket betyder, at der endnu ikke er grund til bekymring.

Torino-skalaen går fra 0 til 10, hvor 0 gælder asteroider, der ikke har nogen sandsynlighed for at kollidere med Jorden, eller andre himmellegemer, som enten er for små til at forvolde skade eller brænder op i atmosfæren, inden de slår ned på planetens overflade.

Hvis et rumobjekt til gengæld ligger i kategori 10 på skalaen, vil den helt sikkert kollidere med Jorden og forvolde så stor ødelæggelse, at det udgør en fundamental trussel for "civilisationen, som vi kender den". Den slags sammenstød er meget sjældne og sker i gennemsnit én gang på 100.000 år.

NASA skriver på Twitter, at de fortsat holder skarpt øje med 2023 DW og vil advare offentligheden, hvis nye observationer skubber rumstenen op i kategori 3 på Torino-skalaen.

Højspændt sammenstød kan sende trykbølger rundt om Jorden

Den sidste større kollision med en asteroide var tilbage i 2013, hvor en asteroide på lidt over 18 meter på tværs kolliderede med Jordens atmosfære.

Rumstenen ramte atmosfæren med en kraft som 500.000 tons TNT - eller godt og vel 20 gange atomeksplosionen i Nagasaki. Det sendte chokbølger to gange rundt om Jorden og sårede mere end 1.600 mennesker.

Og 2023 DW er mere end dobbelt så stor som den asteroide.

Selv hvis det nyopdagede himmellegeme viser sig at være på kollisionskurs med Jorden, har NASA dog et es i ærmet.

Sidste år lykkedes det nemlig rumforsker- og ingeniørerne at ændre kursen på en væsentligt større rumsten ved hjælp af det nye DART-program.