Asteroide_top

OSIRIS-REx snupper asteroideprøve på fem sekunder

NASAs robotsonde, OSIRIS-REx, drager i dag ud på en tre år lang rejse til asteroiden, Bennu. Her skal sonden hente historiens første jordprøve direkte fra en asteroide og bringe den tilbage til Jorden.

15. august 2016 af Mikkel Meister & Karen Grubbe

Pust 60 gram jord fra en asteroide op i en beholder – og bring prøven sikkert hjem til Jorden.

Sådan lyder opgaven for NASAs robotsonde, OSIRIS-REx, som i dag drager mod den lille asteroide Bennu. Her skal sonden med en fart på 100.000 km/t og en tidsramme på blot fem sekunder hente en prøve direkte fra kilden og bringe den sikkert hjem til Jorden.

OSIRIS-REx får skub mod asteroide

Efter opsendelsen går sonden i første omgang i kredsløb om Solen. Men efter et år vender OSIRIS-REx tilbage til Jorden, som skal give den et skub og slynge den mod Bennu.

Skubbet er begyndelsen på en nøje planlagt præcisionsmanøvre, hvor robotsonden i 2019 skal ankomme til Bennus bane på samme tid og sted som asteroiden, men lægge sig lidt foran den.

Her skal sonden kredse om asteroiden i et år og fra en afstand af fem kilometer nærstudere og kortlægge den 500 meter store asteroide.

Prøve skal veje mindst 60 gram

OSIRIS-REx er formet som en terning og måler omkring tre meter på hver led. Instrumenterne omfatter blandt andet tre avancerede kameraer, en højdemåler og et sæt spektrometre.

Robotsondens mest prominente værktøj er dog ubetinget robotarmen, som skal tage den mindst 60 gram tunge prøve fra Bennu.

Når den tre meter lange arm berører asteroiden, sender den et kraftigt pust kvælstof mod overfladen, som får støv og sten til at hvirvle op og lande i beholdere i armens hoved. OSIRIS-REx har kvælstof nok til at afgive tre pust på asteroiden.

Missionen skal give astronomerne et klarere billede af de 14.000 asteroider, der kredser faretruende tæt på Jorden, så en katastrofal kollision med en asteroide kan undgåes.

Sådan tager OSIRIS-REx prøven

1. Fartøjet sænker farten

Når OSIRIS-REx er helt tæt på Bennu, sænker sonden farten en anelse og folder gribearmen med det specialdesignede hoved ud.

2. Gribearmen aer asteroiden

I de fem sekunder armen berører asteroiden, sender en anordning et kraftigt pust af kvælstof mod asteroidens overflade, så sten, støv og jord hvirvler op i to beholdere i gribearmens hoved.

3. Prøven smides i kapslen

Armen smider hovedet med prøven ned i kapslen, som skal beskytte prøven under den lange rejse hjem mod Jorden.

OSIRIS-Rex afslører asteroider på katastrofekurs

Læs mere om, hvordan asteroider truer menneskeheden i vores store artikel.

Asteroiden Bennu

Bennu er en såkaldt nærjords-asteroide og har en diameter på cirka 500 meter. Asteroiden kan ifølge NASAs beregninger komme tæt på Jorden omkring år 2182 og en fuldtræffer vil ramme os med en energi svarende til 80.000 Hiroshima-bomber.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.