Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neptune and Triton
Universet - Solsystemet

Fem planeter med masser af måner

Vi har kun en af dem, men måner er langt fra sjældne i Solsystemet. Læs her om fem andre planeter med små og store måner.

Vi mennesker bruger utroligt meget tid på at kigge på Månen, tænke på Månen og endda også skrive sange og digte om den – og så har vi endda kun en.

Her er en liste over andre planeter i Solsystemet, der er betydeligt mere veludstyrede, når det kommer til måner, end vi er, og hvor nattehimlen må se fantastisk ud.

1. Mars – To måner

Mars er jo opkaldt efter den romerske krigsgud, og hvad er vel mere passende, end at hans to måner går under navnene Phobos og Deimos, der betyder rædsel og skræk.

2. Jupiter – mindst 63 måner

Jupiters fire største måner Ganymedes, Callisto, Io og Europa er store nok til, at man kan se dem med en ganske almindelig kikkert. Men derudover har Solsystemets største planet mindst 59 andre små og store måner.

3. Saturn – mindst 62 måner

Saturns største måne Titan har en tydelig og tæt atmosfære, og mange forskere har da i tidens løb også ment, at der var reel mulighed for liv her. Men ellers er der altså mindst 61 andre måner at forsøge sig med.

4. Uranus – 26 måner

Uranus største måne Titania er skrammet og furet på kryds og tværs af enorme kløfter. Det er dog stadig en af de dårligst kendte af de store måner i solsystemet. Der har kun været en rumsonde forbi en enkelt gang.

5. Neptun – 13 måner

Neptuns største måne Triton er en mærkelige størrelse. Den drejer den modsatte vej rundt i forhold til Neptun, og den er oversået med vulkaner, der ikke udspyr lava af smeltet sten, men af vand og ammoniak.

Kilde: Planetary Satellite Physical Parameters – http://ssd.jpl.nasa.gov/

Læs også:

Solformørkelse på himlen
Solformørkelse

Total solformørkelse rammer i vinteren 2021

7 minutter
Måne atmosfære
Månen

Hvorfor har Månen ikke nogen atmosfære?

1 minut
Månefaser
Månen

Hvorfor har Månen faser?

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul