illustration by Roberto Molar Candanosa is courtesy of the Carnegie Institution for Science

Fjern dværgplanet kan vise vej til den mystiske Planet X

Den relativt nyopdagede dværgplanet med kælenavnet "FarOut" kan være påvirket af tyngdekraften fra Planet X. Opdagelsen kan dermed lede astronomerne på sporet af den mystiske planet, der måske befinder sig i langt ude i Solsystemet.

Astronomer opdagede i december 2018 en klode, som formentlig er den fjerneste dværgplanet, der hidtil er fundet i Solsystemet.

Den kredser i en afstand til Solen på hele 120 astronomiske enheder, altså 120 gange afstanden mellem Solen og Jorden. Et enkelt omløb om Solen tager den omkring 1000 år.

Afstande i Solsystemet og placeringen af den relativt nyfundne dværgplanet 2018 VG18 med kælenavnet "FarOut".

© Credit: Roberto Molar Candanosa/Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science.

Kloden har fået kælenavnet “FarOut” og det videnskabelige navn 2018 VG18. Astronomerne mener, kloden er omkring 500 km i diameter, og det er nok til, at dens egen tyngdekraft har gjort den kuglerund, så den opfylder betingelserne for at være en dværgplanet.

Fundet har større perspektiver, da astronomer i årtier har haft mistanke om, at der findes en “Planet X” langt ude i Solsystemet, som påvirker objekter i Solsystemets Kuiperbælte en lille smule med sin tyngdekraft.

Kuiperbæltet findes mellem 30 og 100 astronomiske enheder fra Solen, og det består af asteroider, kometer og dværgplaneter som fx Pluto.

Dværgplaneten Pluto har fem kendte måner og et hjerte af is. Pluto befinder sig cirka 6 milliarder kilometer fra Solen.

© Shutterstock/NASA

Astronomer har opdaget, at objekterne i Kuiperbæltet ser ud til at klumpe sig sammen på en måde, som passer med, at der bliver trukket i dem af tyngdekraften fra en planet længere ude.

Beregninger viser, at Planet X sandsynligvis er 5-10 gange så tung som Jorden og kredser i en afstand fra Solen på mellem 300 og 400 astronomiske enheder.

17.951.744.484 km – så langt fra Solen kredser FarOut. Det er hele fire gange så langt ude som Neptun, der er den yderste kendte planet i vores solsystem.

Hvis Planet X findes, vil den sandsynligvis påvirke objekter som FarOut meget mere end objekterne i Kuiperbæltet, og derfor kan kortlægningen af FarOuts præcise bane måske lede astronomerne på sporet af den ukendte planet, vi endnu ikke ved noget om.