Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjern isplanet træder frem på himlen

STJERNEGUIDE: Den er 2,8 milliarder kilometer væk. Alligevel kan du se den med det blotte øje. I slutningen af oktober venter et astronomisk lysshow ud over de sædvanlige, når Solsystemets næstyderste planet, Uranus, træder frem på nattehimlen i blågrønne farver.

Shutterstock

Om Uranus

2,8 milliarder kilometer væk – og du kan se den med det blotte øje.

Uranus er den syvende og næstyderste planet i Solsystemet. Den er en såkaldt isgigant med en diameter på godt 50.000 kilometer – fire gange større end Jorden.

Ligesom Saturn har Uranus ringe, men de består af mørke partikler, som er svære at få øje på.

Der er i alt ni ringe – den tykkeste er 100 kilometer bred, mens de andre kun er få kilometer tykke. I ringsystemet findes også to små måner på henholdsvis 20 og 30 kilometer i diameter.

Metan i Uranus’ atmosfære absorberer rødt lys og reflekterer blåt.

© LAWRENCE SROMOVSKY, UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON/W.W. KECK OBSERVATORY

Uranus er væltet om på siden. Dens rotationsakse er ikke, ligesom resten af Solsystemets planeters, nogenlunde parallel med Solens rotationsakse.

Uranus’ akse hælder hele 98 grader i forhold til Solens. Det skyldes formentlig, at planeten var udsat for en række store kollisioner tidligt i Solsystemets historie, der tippede den om på siden.

Guide til Uranus

© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Natten efter den 31. oktober står Uranus, Jorden og Solen på linje, men Uranus ses bedst en uge før, hvor Månens lys ikke forstyrrer. Ved midnat er planeten 40 grader oppe mod sydøst.

  • SYNLIGHED?

    Under mørke forhold kan du skimte Uranus med det blotte øje. Med en håndkikkert kan du se planetens blå-grønne farve. Ringene er desværre ikke synlige – selv med et godt amatørteleskop.

    Du kan let fotografere Uranus gennem et teleskop. Omkring midnat står planeten højest på himlen, hvilket giver de bedste forhold at observere eller fotografere under.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul