Shutterstock

Fjern isplanet træder frem på himlen

November 2022: Den er 2,8 milliarder kilometer væk - alligevel kan du se den med det blotte øje. Netop nu venter et astronomisk lysshow ud over de sædvanlige, når Solsystemets næstyderste planet, Uranus, træder frem på nattehimlen.

Om Uranus

2,8 milliarder kilometer væk – og du kan se den med det blotte øje.

Uranus er den syvende og næstyderste planet i Solsystemet. Den er en såkaldt isgigant med en diameter på godt 50.000 kilometer – fire gange større end Jorden.

Ligesom Saturn har Uranus ringe, men de består af mørke partikler, som er svære at få øje på.

Der er i alt ni ringe – den tykkeste er 100 kilometer bred, mens de andre kun er få kilometer tykke. I ringsystemet findes også to små måner på henholdsvis 20 og 30 kilometer i diameter.

Metan i Uranus’ atmosfære absorberer rødt lys og reflekterer blåt.

© LAWRENCE SROMOVSKY, UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON/W.W. KECK OBSERVATORY

Uranus er væltet om på siden. Dens rotationsakse er ikke, ligesom resten af Solsystemets planeters, nogenlunde parallel med Solens rotationsakse.

Uranus’ akse hælder hele 98 grader i forhold til Solens. Det skyldes formentlig, at planeten var udsat for en række store kollisioner tidligt i Solsystemets historie, der tippede den om på siden.

Guide til Uranus

Stjernehimmel-Uranus
©

HVOR OG HVORNÅR?

Natten efter 9. november er Uranus fuldt oplyst af Solen set fra Jorden, og planeten lyser derfor relativt kraftigt. Ved midnat finder du den cirka 50 grader over den sydlige horisont.

SYNLIGHED?

Under mørke forhold kan du skimte Uranus med det blotte øje. Med en håndkikkert kan du se planetens blå-grønne farve. Ringene er desværre ikke synlige – selv med et godt amatørteleskop.

Du kan let fotografere Uranus gennem et teleskop. Omkring midnat står planeten højest på himlen, hvilket giver de bedste forhold at observere eller fotografere under.