Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere finder skjult støvmåne

For første gang i 60 år har astronomer opdaget en såkaldt støvmåne i kredsløb om Jorden. Men det er ikke sikkert, at den bliver hængende.

Shutterstock

For 60 år siden hævdede den polske astronom Kazimierz Kordylewski, at han havde set samlinger af støv i kredsløb om Jorden.

Siden har ingen set disse støvmåner – før nu.

Ungarske astronomer har ved hjælp af særlige filtre på deres teleskoper genopdaget en af dem, og ligesom Månen befinder den sig i en afstand på 400.000 km fra Jorden.

Støvmånen svæver i et smørhul

Støvmånens position falder sammen med et såkaldt lagrangepunkt, som er steder i rummet med ligevægt mellem Jordens og Månens tyngdefelter.

Når to store objekter som Jorden og Månen kredser om hinanden, skaber deres overlappende tyngdefelter fem stabile punkter, hvor små objekter kan kredse uden at falde ind mod nogen af de store objekter eller blive slynget væk fra systemet.

© J. Slíz-Balogh & Shutterstock

Støvmånen har samlet sig i det punkt, der kaldes L5.

Støvmånen har samlet sig i ligevægtspunktet L5. Der findes fem af de såkaldte ligevægtspunkter, hvor Jorden og Månen ophæver hinandens tyngdefelter.

Støvmånen vil sprede sig igen

Der kan være flere årsager til, at ingen har set støvmånen i så mange år.

Det er svært at få øje på små støvpartikler på et bagtæppe af lysende stjerner og galakser, og desuden er støvmånen måske blevet opløst og er forsvundet i perioder.

Der er ligevægt i tyngdefeltet L5 (hvid plet), og derfor kan et udsnit af støvmånen (røde og sorte prikker) kredse i L5 uden at blive slynget væk.

© J. Slíz-Balogh & Shutterstock

Computersimuleringer har vist, at Solens tyngdekraft kan forstyrre stabiliteten i lagrangepunkterne, og forstyrrelsen vil sandsynligvis være nok til, at støvet bliver spredt igen.

Opdagelsen af støvmånen i L5-punktet betyder, at det er en dårlig idé at placere satellitter her. Når punktet kan samle støv, vil det også kunne samle rumskrot, som vil være til fare for satellitterne.

Læs også:

Kroppen

VIDENSKABEN GUIDER: Sådan opnår du bedst orgasme

3 minutter
Mange mennesker er ikke klar over, at hikke opstår på grund af sammentrækninger i mellemgulvet.
Mennesket

KEND DIN KROP: Hvorfor får du hikke?

2 minutter
Medicin

Forskere: Snart kan du få børn med dig selv

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul