Forskere opdager to ukendte måner omkring Uranus

Den syvende planet i Solsystemet har netop fået udvidet sit kobbel af måner med to. De er ganske små og kredser helt tæt om den fjerne blå planet.

Uranus måner

Uranus har ikke haft besøg siden 1986, hvor sonden Voyager 2 var forbi planeten. Alligevel har forskere nu opdaget to nye måner omkring planeten – med hjælp fra selv samme Voyager 2.

Forskere fra University of Idaho har nemlig set nærmere på det data, som Voyager 2 indsamlede tilbage i 80’erne. Og ud fra det kunne de se, at der foregik noget mærkeligt i to af Uranus’ ringe.

Måner laver mønster i ringe

Uranus har ligesom Saturn, Jupiter og Neptun sit eget ringsystem, som består af 13 ringe. Og det var ved de inderste af Uranus' ringe ved navn Alpha og Beta, at forskerne fandt nogle uregelmæssigheder. De fandt et slags bølget mønster, som kan skyldes, at to måner trækker i ringene. Det får antallet af måner om Uranus op på 29.

Grunden til, at Voyager 2 ikke har fanget billeder af månerne, skyldes formodentlig, at månerne er så små og “mørke”, at de er faldet i et med universitets mørke baggrund.

At månerne er mørke betyder, at de stort set ikke reflekterer noget lys.

Hubble skal bekræfte fundet

Forskerne Rob Chancia og Matthew Hedman har sammenlignet det bølgede mønster i Alpha og Beta-ringene med det mønster, som to af andre Uranus’ måner – Cordelia og Ophelia – laver i deres nærliggende ringe.

Og mønstrene er fuldstændig ens.

Ud fra deres beregninger forudser forskerne, at månerne er ganske små og kun måler mellem 4 og 14 km i diameter.

Opdagelsen er endnu ikke bekræftet, men forskerne vil nu se nærmere på Uranus med rumteleskopet Hubble.