Hvad er Jupiters røde plet?

Når man ser billeder af Jupiter, lægger man altid mærke til den karakteristiske røde plet. Men hvad består pletten egentlig af?

Planeten jupiters røde plet
© Shutterstock

Jupiterhar ikke en fast overflade som Jorden eller Mars. Derimod består dens yderste lag af gasser, der er i evig bevægelse. Den røde plet er formentlig et højtryksområde, hvor bevægelsen i gasserne er ekstra kraftig. Pletten er væsentligt koldere end omgivelserne og hæver sig op fra disse. Der er målt hastigheder på over 100 meter i sekundet i området, og det menes, at stormen er drevet af en varmekilde i Jupiters indre.

Den røde plet roterer mod uret og har en omløbstid på seks døgn. Den varierer i størrelse og kan være helt op til 40.000 kilometer bred, men undertiden er den kun på størrelse med Jorden. Plettens farve, der sandsynligvis skyldes fosfor, varierer mellem lyserød og postkasserød. Den røde plet har været observeret siden 1600-tallet, men noget tyder på, at dens tid er ved at være omme.

Ifølge de nyeste computersimulationer vil den gå i opløsning inden for en overskuelig fremtid, måske under 10 år. Det samme skete for den såkaldt sorte plet, der fandtes på Neptun. Den sorte plet, som var et stormsystem ligesom på Jupiter, blev opdaget af Voyager 2, da den passerede Neptun i 1989, men kunne ikke ses i slutningen af 1990’erne.