Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Planeten jupiters røde plet
© Shutterstock
Universet - Solsystemet

Hvad er Jupiters røde plet?

Når man ser billeder af Jupiter, lægger man altid mærke til den karakteristiske røde plet. Men hvad består pletten egentlig af?

Jupiterhar ikke en fast overflade som Jorden eller Mars. Derimod består dens yderste lag af gasser, der er i evig bevægelse. Den røde plet er formentlig et højtryksområde, hvor bevægelsen i gasserne er ekstra kraftig. Pletten er væsentligt koldere end omgivelserne og hæver sig op fra disse. Der er målt hastigheder på over 100 meter i sekundet i området, og det menes, at stormen er drevet af en varmekilde i Jupiters indre.

Den røde plet roterer mod uret og har en omløbstid på seks døgn. Den varierer i størrelse og kan være helt op til 40.000 kilometer bred, men undertiden er den kun på størrelse med Jorden. Plettens farve, der sandsynligvis skyldes fosfor, varierer mellem lyserød og postkasserød. Den røde plet har været observeret siden 1600-tallet, men noget tyder på, at dens tid er ved at være omme.

Ifølge de nyeste computersimulationer vil den gå i opløsning inden for en overskuelig fremtid, måske under 10 år. Det samme skete for den såkaldt sorte plet, der fandtes på Neptun. Den sorte plet, som var et stormsystem ligesom på Jupiter, blev opdaget af Voyager 2, da den passerede Neptun i 1989, men kunne ikke ses i slutningen af 1990’erne.

Læs også:

Total måneformørkelse laver en blodmåne.
Månen

Måneformørkelse rammer Danmark fredag aften

4 minutter
Merkur

4. Juni: Vores sjældne nabo kigger frem

8 minutter
Neptune_solar system theme
Solsystemet

Neptun: Stormfuld isgigant

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul