Shutterstock
kold Uranus to solsystem

Hvilken planet er Solsystemets koldeste?

I vintermånederne kan det blive isnende koldt her på Jorden – men hvad er kulderekorden for Solsystemets planeter?

Som tommelfingerregel falder planeternes temperatur, jo længere væk de er fra Solen. Den yderste planet, Neptun, er dermed også den koldeste med en gennemsnitlig temperatur på - 200 °C.

Neptun har ikke nogen fast overflade, så temperaturen er i stedet målt i den højde i atmosfæren, hvor gastrykket svarer til trykket ved Jordens overflade.

Men faktisk er det den næst­yderste planet, Uranus, som har Solsystemets kulderekord. I nogle områder på planeten når temperaturen helt ned på - 224 °C.

Kollision punkterede Uranus

Uranus er i det hele taget med en gennemsnitstemperatur på - 195 °C overraskende kold i forhold til Neptun, som modtager 40 procent mindre sollys.

Årsagen til den ekstreme kulde på Uranus kan være, at planeten har været ude for en voldsom kollision, formentlig med en klode på størrelse med Jorden. Sammenstødet kan have "punkteret" Uranus, så det meste af varmen fra dens kerne slap ud på én gang.

I den anden ende af planeternes temperaturskala finder vi også en undtagelse fra reglen. Den varmeste planet er ikke den inderste, Merkur, men den næstinderste, Venus.

uranus venus solsystem univers

Den næstyderste planet, Uranus (tv.), har Solsystemets kulderekord. De varmeste temperaturer finder vi på den næstinderste, Venus (th.).

© Shutterstock

Mens temperaturen på Merkur i gennemsnit er 167 °C, ligger Venus med helt op til 480 °C langt højere.

Årsagen er Venus' ekstremt tætte atmosfære med enorme mængder af drivhusgassen CO2 og skyer af svovldampe, som holder på varmen fra Solen.