Shutterstock
Mars måner

Hvilken planet har flest måner?

Hele 82 måner har Solsystemets rekordholder! Men hvilken planet er det? Se top-5 over planeterne med flest måner her.

1. Saturn

Saturn måner
© Shutterstock

Antal måner: 82

Saturn har 82 bekræftede måner, hvis baner er fri fra planetens ringe. Derudover findes der hundredvis af store objekter, som er indhyllet i ringene. Ringene er måske i sig selv rester af en måne, der blev revet fra hinanden af planetens tyngdekraft.

2. Jupiter

Jupiter måner
© Shutterstock

Antal måner: 79

Jupiter har med 79 måner lidt færre end Saturn. Til gengæld har Jupiter Solsystemets største måne, Ganymedes, hvis diameter på 5268 kilometer er ca. 40 procent af Jordens. Den gigantiske måne er den eneste måne i Solsystemet med et magnetfelt.

3. Uranus

Uranus måner
© Shutterstock

Antal måner: 27

Isgiganten Uranus er omgivet af 27 måner, hvoraf ti blev opdaget af rumsonden Voyager 2, der passerede tæt forbi planeten i 1986. Alle månerne er opkaldt efter karakterer i værker af de engelske digtere William Shakespeare og Alexander Pope.

4. Neptun

Antal måner: 14

Triton, den største af Neptuns 14 måner, er et af de koldeste steder i Solsystemet med overfladetemperaturer på omkring -235 grader, men varme i planetens indre kan betyde, at der findes flydende vand og måske endda liv under den kolde overflade.

5. Mars

Mars måner
© Shutterstock

Antal måner: 2

Vores røde naboplanet, Mars, har to måner, Phobos og Deimos – begge er mindre end 25 kilometer i diameter. Deres oprindelse er stadig et mysterie, men nogle forskere mener, at de to måner er asteroider, som er blevet indfanget af Mars’ tyngdekraft.