Gemini Observatory & NASA/JPL-Caltech/R. Hurt & Lorenzo Comolli & Giovanni Benintende
Mælkevejen er en bjælkespiralgalakse 100.000 lysår væk med mindst 200 mia. stjerner.

Hvor hurtigt snurrer Mælkevejen?

Mælkevejen drejer rundt, men hvor hurtigt går det egentlig, og hvor lang tid tager en hel omgang?

Vores galakse, Mælkevejen, roterer med en hastighed på omkring 864.000 km/t. Det svarer til omtrent 1000 gange så hurtigt som et almindeligt, kommercielt passagerfly.

Astronomer har fundet frem til rotationshastigheden primært ved hjælp af radioteleskoper, bl.a. det såkaldte Very Long Baseline Array, der består af ti teleskoper spredt over hele USA, der tilsammen fungerer som ét stort teleskop, når deres data bliver kørt sammen.

Alle himmellegemer udsender løbende radiosignaler, som bliver opfanget af teleskoper på Jorden. Forskerne har så fulgt signalerne fra specifikke legemer over en årrække og dermed kunnet beregne, hvordan forskellige dele af galaksen bevæger sig i forhold til os her på Jorden.

Astronomerne kan herudfra beregne, hvor hurtigt galaksen drejer om sig selv.

864.000 km/t er Mælkevejens rotationshastighed.

Mælkevejens rotationshastighed betyder, at vi er ca. 225-250 mio. år om at komme en hel omgang rundt, også kaldet et galaktisk år.

Det vil altså sige, at sidste gang, vi befandt os på denne position i Mælkvejen, gik de første dinosaurer rundt på Jorden.

Solsystemet har i sit 4,6 mia. år gamle liv blot været 21 gange rundt om Mælkevejens centrum, og dermed er dets alder i galaktiske år 21.

Alt materialet i spiralgalakser som Mælkevejen – stjerner, planeter, støv, gas m.m. – roterer med omtrent samme hastighed uanset afstanden til galaksens centrum.

Det betyder, at stjernerne inderst i galaksen hurtigere når en hel omgang rundt end de yderligere beliggende stjerner, der “halter bagefter”.