Shutterstock

Kom tæt på Venus med en håndkikkert

Vores naboplanet Venus er lige nu synlig på himlen. Du kan se den med det blotte øje – og med en almindelig kikkert kan du se overraskende detaljer. Få guiden til det spektakulære syn her.

Venus lyser kraftigt, først og fremmest fordi den lille planet er meget tæt på Jorden – derudover er planeten indhyllet i et lag skyer, der reflekterer sollys som et spejl.

Med det blotte øje er Venus ikke andet end en lysende prik, men allerede gennem en håndkikkert kan du se, at kun en del af planetens synlige overflade er lyst op af Solen.

Efterhånden som planeten bevæger sig bag om Solen, bliver mere af overfladen lyst op, men lyset bliver samtidig svagere, fordi planeten bevæger sig væk fra os.

Omvendt er planetens skive størst, når Venus er tættest på os – dvs. når den ligger lige mellem Solen og Jorden – men så ligger det meste af den til gengæld i skygge.

Vinklen, vi ser Venus i, er dermed afgørende for, hvor tydelig den er.

Venus' faser
© Ken Ikeda Madsen

Den rette vinkel gør Venus klarest

Set fra Jorden skifter styrken af det reflekterede lys fra Venus, i takt med at planetens bane om Solen ændrer vores synsvinkel til den.

Set fra Jorden er den største del af Venus oplyst, når den er længst væk. Til gengæld ser planetens skive mindre ud.

Når Venus i sin bane er tættest på Jorden, virker dens skive større, men det meste af den ligger i skygge.

Når vinklen mellem Jorden, Venus og Solen er 90 grader, er lyset fra Venus klarest set fra Jorden.

I modsætning til fx Mars og Jupiter optræder Venus aldrig på himlen gennem en hel nat.

Det skyldes, at Venus er tættere på Solen, end vi er, og derfor vil den altid befinde sig nær Solen på himlen.

Det betyder, at planeten kun er synlig lavt over horisonten ved enten solnedgang eller solopgang.

Guide til Venus

Venus
© Jesper Grønne

HVOR OG HVORNÅR?

Den 4. juni kan du se Venus fra solnedgang og et par timer frem. Omkring klokken 23 finder du den lysstærke planet 10-15 grader over horisonten mod vest-nordvest.

SYNLIGHED?

Med det blotte øje kan du tydeligt se Venus, men fordi den optræder relativt lavt på himlen, vil det være en fordel, hvis du finder et sted højt i land-
skabet med frit udsyn mod horisonten.

Med en kikkert eller et teleskop kan du se, at den side af Venus, som vender mod os, kun er omkring 50 procent oplyst af Solen. Alligevel lyser planeten klarere end alle himlens stjerner.