30. juni

30. juni er årets længste døgn

Jordens rotation passer ikke helt med vores tidsmåling. Derfor er den 30. juni lidt længere, end den plejer at være.

24. juni 2015 af Babak Arvanaghi

Føles dine dage lidt for korte? Så kan du glæde dig til den 30. juni. Døgnet bliver nemlig det længste, vi har oplevet de seneste år. Hele 24 timer og et sekund varer det.

Man har besluttet, at Jorden er 24 timer om at dreje rundt om sig selv. Men Jordens rotation er ikke stabil, og den er derfor ikke helt præcis 24 timer om det. Nogle gange er den langsommere og andre gange hurtigere. Og det korrigerer man ved indimellem at indsætte et ekstra sekund.

Hvis ikke man satte det ekstra sekund ind, ville døgnet på kort sigt forskyde sig - og på længere sigt ville det betyde ændrede datoer.

Atomur holder styr på tiden

I 1950 skabte forskere et atomur, der skulle holde nøjagtigt styr på tiden. Men da Jordens rotation ændrer sig, og uret drøner afsted med samme konstante hastighed, viser klokken lidt mere, end den egentlig burde. Derfor bliver det ekstra sekund indsat.

Mindst hvert tiende år bliver forskere nødt til at korrigere uret for at tilpasse det døgnets reelle længde.

GPS og børser bliver ramt

Et sekund virker ikke af særligt meget, men hvis korrektionen ikke fandt sted, ville eksempelvis din GPS ikke fungere så godt, som den gør. Den beregner, hvor du befinder dig i forhold til en satellit. For at lave den udregning, er det vigtig med en meget nøjagtig tidsangivelse.

Et andet sted det ekstra sekund kan mærkes er på børserne rundt omkring. Handler foregår i dag så hurtigt, at det tager under et sekund at gennemføre dem. Det kan skabe problemer, når der pludselig dukker et ekstra sekund op, og derfor bliver en stor del af verdens børser lukket ned i tidsrummet omkring det ekstra sekund.

Det ekstra sekund bliver indsat ved midnat UCT eller hvad der svarer til klokken 02.00 herhjemme.

Tid er en afgørende faktor i Einsteins relativitetsteori. Læs mere om den her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.