Fjerner Jorden sig fra Solen?

Afstanden mellem Jorden og Solen øges hele tiden. Men hvor alvorligt er det?

Earth, moon and sun

Flere ting påvirker Jordens afstand til Solen. En af dem er tidevandskræfterne, som betyder, at Jordenhele tiden ændrer sin bane om Solen. Reelt er effekten dog lille, idet Jorden på et år kun flytter sig en mikrometer væk fra Solen. Det betyder, at Jorden i løbet af en million år vil have bevæget sig en meter væk fra Solen. Da afstanden til Solen er 150 millioner km, vil dette dog ikke kunne mærkes.

Solen mister 4,6 mill masse i sekundet

Men også en anden effekt øger afstanden mellem Solen og Jorden. Solen mister nemlig hele tiden masse, idet den får sin energi ved en fusionsproces, hvor masse omdannes til energi.

Herved mister Solen hvert sekund cirka 4,6 millioner tons af sin masse. Det lyder af meget, men er forsvindende lidt i forhold til Solens masse på 1,989 x 1030 kg. I løbet af hele sin levetid mister Solen faktisk kun 0,1 procent af sin masse.

Dette massetab har dog indflydelse på Jordens bane, fordi det betyder, at Solens tyngdekraft med tiden bliver lidt svagere. Resultatet er, at Jordens afstand til Solen øges med flere centimeter om året, hvilket er tusinder af gange mere end effekten af tidevandet.

Det er faktisk så meget, at det på langt sigt kan betyde, at Jorden ikke opsluges, når Solen om fem milliarder år omdannes til en rød kæmpestjerne, der helt sikkert vil opsluge både Merkur og Venus.