Berømt supernova har haft vokseværk i knap 1000 år

Oktober 2022: Den vokser stadig med 1500 km/s! Den gigantiske Krabbetåge er resterne af en supernova, og lige nu kan du se den med en kikkert.

Oktober 2022: Den vokser stadig med 1500 km/s! Den gigantiske Krabbetåge er resterne af en supernova, og lige nu kan du se den med en kikkert.

NASA/Shutterstock

Om Krabbetågen

Krabbetågen er en rest efter en eksploderende stjerne – en såkaldt supernova – som ligger i stjernebilledet Tyren ca. 6000 lysår borte. Supernovaresten blev første gang observeret i år 1054 af kinesiske astronomer.

Da den franske astronom Charles Messier i 1758 udgav sit katalog over himmelobjekter, blev Krabbetågen registreret som en komet under navnet Messier 1.

I de 1000 år, astronomerne har kendt til Krabbetågen, har den kun vokset sig større på himlen.

Krabbetågen

Da stjernen eksploderede som en supernova, afstødte den brintgasser, der afgiver rødligt lys på himlen.

© Shutterstock

Det skyldes, at stoffet, som blev slynget ud efter eksplosionen, bevæger sig væk fra centrum med en hastighed på 1500 km/s.

I midten af Krabbetågen er der en neutronstjerne, der roterer 30 omgange i sekundet.

For hver omgang udsendes der radiobølger og røntgenstråler i retning af Jorden.

Se pulserende mønster strømme ud fra Krabbetågen:

Krabbetågen

En serie af billeder fra Hubble-teleskopet viser pulserende ringe strømme ud fra Krabbetågen. Man kan i slutningen af oktober se krabbetågen gennem et teleskop.

© NASA

Guide til Krabbetågen

Stjernekort Krabbetaagen

Krabbetågen står ca. 20 grader over horisonten klokken 23.

©

SÅDAN GØR DU

HVORNÅR?

Den 25. oktober er der nymåne, og i dagene omkring denne dato er himlen relativt mørk natten igennem. Observationsforholdene er altså gode, hvis vejret er klart.

HVOR?

Kl. 23 finder du Krabbetågen ca. 20 grader over horisonten mod øst, lidt over og til venstre for stjernebilledet Orion. Derefter bevæger den sig opad på himlen og mod syd.

HVORDAN?

Montér din håndkikkert på et stativ. Find Orions tre bæltestjerner lavt mod øst, og bevæg kikkerten skråt opad mod venstre svarende til Orions samlede højde – dér finder du krabbetågen.