NASA/Shutterstock

Berømt supernova har haft vokseværk i knap 1000 år

Marts 2023: Den er gigantisk og vokser stadig med 1500 km/s! Krabbetågen er resterne af en supernova, og lige nu kan du se den med en almindelig kikkert. Vi guider dig til, hvor du skal kigge hen.

Om Krabbetågen

Krabbetågen er en rest efter en eksploderende stjerne – en såkaldt supernova – som ligger til venstre i stjernebilledet Tyren ca. 6000 lysår borte.

Supernovaresten blev første gang observeret i år 1054 af kinesiske astronomer.

Da den franske astronom Charles Messier i 1758 udgav sit katalog over himmelobjekter, blev Krabbetågen registreret som en komet under navnet Messier 1. I de 1000 år, astronomerne har kendt til Krabbetågen, har den kun vokset sig større på himlen.

Krabbetågen

Da stjernen eksploderede som en supernova, afstødte den brintgasser, der afgiver rødligt lys på himlen.

© Shutterstock

Det skyldes, at stoffet, som blev slynget ud efter eksplosionen, bevæger sig væk fra centrum med en hastighed på 1500 km/s.

I midten af Krabbetågen er der en neutronstjerne, der roterer 30 omgange i sekundet.

For hver omgang udsendes der radiobølger og røntgenstråler i retning af Jorden.

Se pulserende mønster strømme ud fra Krabbetågen:

Krabbetågen

En serie af billeder fra Hubble-teleskopet viser pulserende ringe strømme ud fra Krabbetågen.

© NASA

Guide til Krabbetågen

Stjerne himmel vest

Krabbetågen står ca. 20 grader over horisonten klokken 23.

©

SÅDAN GØR DU

HVORNÅR?

Den 21. marts er der nymåne, og i dagene omkring denne dato er himlen relativt mørk natten igennem. Observationsforholdene er altså gode, hvis vejret er klart.

HVOR?

Kl. 21 finder du Krabbetågen 30-40 grader over horisonten mod vest, lidt over og til højre for stjernebilledet Orion. Derefter bevæger den sig nedad på himlen og mod nordvest.

HVORDAN?

Montér din kikkert på et stativ. Find Orions tre bæltestjerner lavt mod sydvest, og bevæg kikkerten skråt opad mod højre svarende til Orions samlede højde – dér finder du krabbetågen.