Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Jorden

Bliver polarcirklen på det samme sted?

Hvorfor ligger polarcirklen, hvor den gør? Og kan den rykke sig med tiden?

Polarcirklen er grænsen for det område, hvor man kan opleve midnatssol. Præcis på polarcirklen er der et enkelt døgn med midnatssol ved midsommer, og jo længere man kommer mod nord, jo længere bliver perioden med dagslys døgnet rundt. Fænomenet skyldes, at Jordens akse hælder en smule i forhold til rotationen om Solen. Når det er sommer på den nordlige halvkugle, vender et område på den nordligste del af kloden mod Solen døgnet rundt og vil derfor have permanent dagslys. Om vinteren er det derimod nat hele døgnet, fordi kloden hælder væk fra Solen. Jordens hældning er for øjeblikket cirka 23,5 grader, og det betyder, at polarcirklen ligger ved 66,5 grader. Hældningen er imidlertid ikke den samme altid. På grund af tyngdekraften fra Solsystemets øvrige planeter slingrer Jorden som en tallerken i rotation på et bord, mens selve baneplanet vipper op og ned. De bevægelser giver tilsammen en variation i hældningen, der svinger inden for en periode på 41.000 år. I øjeblikket bliver hældningen mindre, og det betyder, at polarcirklen rykker mod nord med cirka 14,5 meter om året.

Læs også:

Jorden og Solen
Jorden

Hvorfor ændrer Jordens hældning sig?

1 minut
Jorden

5 beviser på at Jorden er rund

4 minutter
Jorden
Jorden

Hvad betyder Jordens hældning for klimaet?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul