Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Er der færre stjerner at se fra den sydlige halvkugle?

Shutterstock

For dem, der har oplevet den sydlige halvkugles stjernehimmel, er det første indtryk nok, at den er meget fremmedartet. Stjernerne virker spredte på himlen, og det er svært at finde mønstre, som man kan forestille sig som stjernebilleder. Antallet af synlige stjerner på den sydlige himmel er dog nogenlunde det samme som på den nordlige himmel. Men der er forskel, hvis man ser mod himlens poler. Himlens nordpol er markeret af den klare stjerne Polaris, og i nærheden af den findes forholdsvis mange klare stjerner. Derimod mangler der en helt klar stjerne til at markere himlens sydpol, der ligger i stjernebilledet Oktanten. Oktanten er et meget uanseligt stjernebillede med svage stjerner, som får stjernehimlen ved himlens sydpol til at virke lidt tom. Mest imponerende er det nok, at man tæt på himlens sydpol kan se Mælkevejens to store satellitgalakser, Den Store og Den Lille Magellanske Sky. Den Store Magellanske Sky ligger i stjernebilledet Dorado ikke langt fra stjernen Canopus, mens Den Lille Magellanske Sky ses i nærheden i stjernebilledet Tukanen. Disse to galakser er mindre end 200.000 lysår borte og er de nærmeste store naboer til Mælkevejen. De ses nemt med det blotte øje som to tågeklatter på himlen og er langt lettere at få øje på end den store Andromeda-galakse på den nordlige halvkugles himmel.

Læs også:

Stjerner

Vil Nordstjernen altid ligge i nord?

0 minutter
Galakser

Andromeda har slugt Mælkevejens søstergalakse

1 minut
Dark matter pulsar
Teleskoper

Mystisk signal i Mælkevejen kan være mørkt stof

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul