Shutterstock
Lawrence Livermore. vand, asteroider

Forskere kasserer gammel teori: Sådan kom vandet til Jorden

Det var hverken kometer eller asteroider, der bragte vandet til Jorden. I stedet er forskernes nye standpunkt, at vandet hele tiden har været her.

Forskere har længe troet, at vandet er kommet til Jorden som følge af kometnedslag over milliarder af år, fordi tidligere undersøgelser har vist, at kometer indeholder is i store mængder.

Men en ny undersøgelse peger på, at vandet har været på Jorden lige fra begyndelsen.

Det er astrokemikere fra Lawrence Livermore National Laboratory i USA, der i samarbejde med NASA er kommet frem til den nye konklusion ved at undersøge tre klippeprøver fra Månen.

Prøverne er cirka 4,35 milliarder år gamle og blev oprindeligt bragt til Jorden med Apollomissionerne for over 50 år siden. Men det er først nu, at forskerne har undersøgt deres isotopiske sammensætning.

Jorden er sandsynligvis født med sit vand

Jordens måne blev dannet for 4,51 milliarder år siden, da en planetlignende masse på størrelse med Mars stødte sammen med Jorden.

Ved at se på den isotopiske sammensætning af klippeprøverne fra Månen har forskerholdet opdaget, at både Jorden og den anden planetlignende masse havde lave niveauer af flygtige stoffer allerede inden den måneskabende kollision – og ikke på grund af den.

Det vil ifølge forskerne sige, at Jorden enten er “født” med sit vand til at begynde med, eller at Jorden efterfølgende er blevet ramt af noget massivt, der stort set udelukkende bestod af vand.

Hvad er flygtige stoffer?

Astrokemikerne hælder til førstnævnte, og de afskriver helt og holdent, at det er isholdige kometer og asteroider, som drypvist har bragt vandet til vores planet over milliarder af år.

Ifølge den ledende forsker bag undersøgelsen, Lars Borg, ville op mod 25 pct. af Jordens masse stamme fra kometer og asteroider, hvis de skulle have været kilden til alt vores vand. Men ifølge deres beregninger er det kun 0,5 pct. af Jordens masse, der stammer fra kometer og asteroider.

Ny viden kan lede os på sporet af liv

Den isotopiske undersøgelse af klippeprøverne har herudover vist, at de to masser, der stødte sammen i den måneskabende kollision, sandsynligvis begge kommer fra det indre Solsystem, og at begivenheden tidligst kan være sket for 4,45 milliarder år siden.

Vand en forudsætning for liv, som vi kender det. Forskerne håber derfor, at den nye viden om, hvornår og hvordan Jorden fik sit vand, kan blive nøglen til at finde vand – og dermed liv – andre steder i universet.