Jay Nemeth/EPA/Scanpix
Felix Baumgartner testspring

Frit fald fra rummet

Missionen begynder som en ballonfærd, udvikler sig til en rumrejse og ender med et ­faldskærmsudspring. Den østrigske vovehals Felix Baumgartner vil springe ud fra godt 36 km’s højde og gennembryde lydmuren kun iført en rumdragt. Målet er at udvikle ­teknologi, der vil gøre det mere sikkert for mennesker at opholde sig i rummet.

Artiklen blev første gang udgivet i 2012.

Højdemåleren viser 21.818 m. Felix Baumgartner åbner lugen i den lille rumkapsel. Han træder ud på en lille ­afsats og holder kun fast i ­gelænderet på hver sin side af lugen.

Jordkloden ­breder sin lysende blå hvælving ud mod horisonten under ham. Som ­base jumper har han sprunget ud fra højhuse og stejle klipper. Men nu står han på kanten af himmelrummet klar til et frit fald mod jorden.

“Our prayers are with you, buddy!” skratter det fra kontrolcenteret. Felix bøjer benene en smule og ­slipper så sit tag i gelænderet, idet han hopper ud med benene først.

Felix Baumgartner springer

Hvis Felix snubler på vej ud af kapslen, kan han ryge ind i et livsfarligt spind.

© ulrichgrill.com/Red Bull

Kort efter snurrer han rundt, så han har hovedet forrest, strækker benene ud og ­holder ­armene langs kroppen. Som en anden ­tegneseriehelt skyder han igennem den tynde luft.

Verdens første supersoniske menneske

Udspringet er første test, som skal vise, om Felix’ krop og udstyr er klar til frit fald i verdensrummet. Det endelige mål ligger 14 km højere oppe i ­stratosfæren, ved godt 36 km.

Ambitionen er at gøre Felix ­Baumgartner til verdens første super­soniske ­menneske – den første, som bryder lydmuren i et frit fald – og samtidig slå rekorderne for højeste ballonfærd, spring fra størst højde og det længste frie fald.

Feliz Baumgartner portræt
© S. Hoffmann/Red Bull

Han vil bryde lydmuren med sin krop

Bindegal adrenalinjunkie eller rumhelt? Den 43-årige østriger Felix Baumgartner har et cv, der strutter af ­rekorder – bl.a. det første frie fald over Den Engelske Kanal og det laveste base jump fra den store kristusfigur i Rio de Janeiro. Nu venter altså springet fra den største ­højde ­nogensinde, 36,5 km. Men Baumgartner ser ikke sig selv som en vovehals. “Jeg arbejder med en kalkuleret risiko,” siger han.

Hverken under dette testspring eller det næste fra 29 km’s højde vil Felix være højt nok oppe til at nå lydens hastighed. Han skal op over 36 km for at ­opbygge nok fart, hvilket også er forklaringen på, at ingen har gjort det før. Ingen udspringer har været over 31 km’s højde. Men ellers foregår alt, præcis som det skal i rekordforsøget.

Felix ­Baumgartners rumfærd er ­sponsoreret af ­energidrik-koncernen Red Bull, og ­missionen bliver kaldt for “Red Bull Stratos”. Men selvom ­PR-gevinsten er til at få øje på for et firma, der ­markedsfører sig som leverandør af ­adrenalinkick, er der et større – ­eller ædlere – ­formål med galskaben.

“Vi ved, at kanten af rummet er et ekstremt fjendtligt miljø for os mennesker, og der er ikke plads til fejltagelser.” Felix Baumgartner, østrigsk skydiver

Efter 14 sekunder eksploderer kroppen

Missionen skal bane vejen for, at rum­rejser bliver mere sikre i fremtiden. Stratosfæren, der er det andet lag i ­atmosfæren, begynder ca. 10 km over jorden og er et ekstremt fjendtligt miljø.

Her er temperaturen langt under frysepunktet, solens stråler skærer ­ufiltreret igennem den tynde luft, og den ­ultraviolette stråling er mere end 100.000 gange stærkere end ved jordoverfladen. Det atmosfæriske tryk er tæt på nul.

Tryk beskriver den vægt, hvormed ­atmosfærens luftmasse trykker ned på os. Og oppe i stratosfæren har Baumgartner i sagens natur ikke nær så meget luft over hovedet som på landjorden. Når trykket ­daler, er det det samme, som at antallet af molekyler daler – inklusive iltmolekyler, hvilket ­betyder, at ­ilt­indholdet også er helt i bund.

Felix Baumgartner ballon

Ballonens højde ­svarer til en 55-­etagers bygning. Den rummer 850.000 kubikmeter ­helium og er ­fremstillet af en 0,2 mm tyk ­polyethylen-film.

© Predrag Vuckovic/Red Bull

Uden rumdragt er menneskekroppen prisgivet i den højde. Efter 14 sekunder ­vil den eksplodere som en ­rystet sodvand, der bliver åbnet, fordi blodet ­udvider sig på grund af det lave tryk.

Derfor er det med livet som indsats, at Baumgartner ­indsamler data om kroppens reaktioner, som kan bruges i ­udviklingen af bl.a. nye rumdragter og faldskærme.

En legende er med på sidelinjen

Dagens testspring begyndte – ligesom det endelige ­rekordforsøg vil gøre det – i den golde og hede ørken omkring Roswell, New Mexico. Stemningen omkring Red Bulls ­kontrolcenter var tidligt på dagen elektrisk.

Endelig var vejret helt perfekt: klart og vindstille. Over en ­periode på fem år havde de ­omkring 100 ­eksperter i luftfart, rumteknologi og medicin – ­mange af dem ­tidligere ­NASA-ansatte – arbejdet frem mod dette øjeblik.

Mens den ­glødende ørkensol rejste sig i ­horisonten, pumpede mandskabet helium i ­ballonen, så den voksede til en ­størrelse som en ­mindre ­skyskraber. De monterede rumkapslen på en kranvogn og ­satte den fast til ballonen, mens Felix fik ­rumdragten på. Stående på en liftvogn steg han op til kapslen og kravlede ind ad lugen.

Bygget til blid optur og hård landing

En godt 1300 kg tung klokke, der hænger 46 meter under en stor ballon, bringer Felix Baumgartner til himmels. Kapslen er rigt udstyret med video- og stillkameraer, så hoppet dokumenteres grundigt.

Joerg Mitter/Red Bull

Smil til kameraet

Smil til kameraet. Alt bliver optaget af 15 kameraer til PR og videnskabeligt brug. De kører på eget ­batteri, så de ikke forstyrrer de øvrige batteridrevne funktioner i kapslen.

Joerg Mitter/Red Bull

Her sidder kapslens faldskærm

Når Felix er landet, frigøres kapslen fra ballonen via fjernbetjening, og faldskærmen udløses. Samtidig lukkes helium ud af ballonen, så den også daler ned.

Joerg Mitter/Red Bull

Tryk på

Mens Felix stiger op, sørger kapslen for trykudligning og ilt. Når han skal ud, aktiveres dragtens tryk­udligning og iltflasker automatisk.

Joerg Mitter/Red Bull

Livsnødvendig

Bag panelet er en iltflaske med forsyning til ti timer. Desuden er der en flaske med flydende kvælstof, som holder ­iltindholdet i kabinen nede på 30 pct. for at ­minimere brandfare.

Joerg Mitter/Red Bull

Stødpuder tager imod slaget

Specialudviklede stødpuder med overflade af glasfiber beskytter kapslen, når den lander. Stødpuderne må kasseres – til gengæld kan kapslen genbruges.

Joerg Mitter/Red Bull

Endelig klokken 8.10 blev ballon og kapsel sluppet fri. Et øjeblik dinglede kapslen ­faretruende fra side til side, inden den fandt sin plads under ballonen og blev hevet op i det blå. Snart forsvandt den som en lille, hvid prik mellem cumulusskyerne på vej ­videre op mod ­stratosfæren.

“We are on our way, Felix! How about that?!” lød en rusten mandsstemme i hjørnet af kontrol­stationen, da Felix lettede. Stemmen tilhører 83-årige Joe Kittinger – den eneste, der virkelig ved, hvordan det føles at tordne gennem atmosfæren som et ­menneskeligt projektil.

Som testpilot i U.S. Air Force sprang han selv i 1960 fra 31 km’s højde og nåede op på en fart af 988 km/t. Ingen har endnu slået Joe ­Kittingers rekord trods flere forsøg, så rumfarts­legenden bidrager med uundværlig viden.

Joe Kittinger

Joe Kittinger forlod flyvevåbnet i 1978. Ud over sine spring har han tre ture til Vietnam på cv’et.

© Predrag Vuckovic/Red Bull

Forbilledet

Chokbølger kan flå dragten i stykker

Rumdragten, som Felix Baumgartner springer i, ­repræsenterer det ypperste inden for rumudstyr og beskytter mod temperaturfald og trykudsving. Men selvom alt er testet og trænet igen og igen, er der én ­situation, som holdet ikke kan simulere: ­faldet ­gennem lydmuren.

Overlydsbraget er den store ubekendte i hele missionen og det punkt, som Felix Baumgartner frygter, når han skal springe fra 36 km. Efter 30 ­sekunder forventes han at ramme lydmuren med en hastighed på knap 1125 km/t.

For ­videnskabsfolkene ligger de ubesvarede spørgsmål tæt: Hvad sker der med en menneskekrop, når den flyver hurtigere end ­lyden? Kan man undgå et spind? Kan en rumdragt beskytte tilstrækkeligt? Kan gps-udstyr fungere ved supersonisk hastighed? Og kan en bremsefaldskærm stabilisere udspringeren?

Rolls-Royce inden for rumdragter

Felix Baumgartners specialdesignede rumdragt er blandt verdens mest avancerede. Den regulerer bl.a. selv trykket efter omgivelserne.

Joerg Mitter/Red Bull

Kommunikation

Boksen vejer 6 kg og ­sender information om fart, position og højde til kontrolcenteret. En ­ringetone lyder, når Felix rammer lydmuren.

Joerg Mitter/Red Bull

Styr på trykket

Ventilen er dragtens “hjerne”, som ­automatisk regulerer trykket i dragten, så det svarer til trykket omkring 10 km’s højde.

Joerg Mitter/Red Bull

Handsker med bakspejle

På oversiden af ­handskerne sidder spejle, så Felix kan se, om faldskærmen ­udløses, som den skal.

Joerg Mitter/Red Bull

Unik nødbremse

En lille, særlig bremseskærm til at standse et spind foldes automatisk ud, hvis Felix bliver udsat for 3,5 g i seks sekunder.

Joerg Mitter/Red Bull

Luft til 10 min.

To iltflasker forsyner ham med ilt på turen ned. Her er ilt ­svarende til ca. 10 ­minutters forbrug.

Joerg Mitter/Red Bull

Ingen kender svarene. Og ingen vil kende dem, før Felix Baumgartner har sprunget sit rekordspring. Helt ­præcist går ­bekymringen på, hvad der sker, når én del af kroppen befinder sig i supersonisk ­hastighed, og en anden del endnu ikke er brudt ­gennem lydmuren.

Hvis ­overkroppen fx begynder at dreje, vil tyngde­kraften tvinge ­blodet ud i arme og ben, og Felix Baumgartner ­risikerer at miste ­bevidstheden, fordi ­hjernen ikke får ilt nok. En ­anden risiko er chokbølgerne. De kan kollidere og skabe en reaktion, som minder om en eksplosion. Ved sort uheld kan de flå rumdragten i stykker.

Hænderne frøs til is

Bekymringerne om lydmuren må vente. Dagens testspring fra 21 km skal vise, om Felix Baumgartner overhovedet slipper levende fra mødet med ­stratosfæren. Klokken 9.50, efter en time og 40 ­minutter, lander ­østrigeren med sin faldskærm i ­ørkenen. Alle er lettede. Felix er uskadt – sådan da.

Felix Baumgartner lander med faldskærm

Efter en time og 40 minutter lander Felix ­Baumgartner med sin faldskærm i ørkenen. Alle er lettede – fem års arbejde har båret frugt.

© ulrichgrill.com/Red Bull

Hans hænder frøs næsten til is under faldet, da han passerede et område med 68 minusgrader. Han ­mistede følelsen, men efter ­landingen kan han ­mærke dem igen. Ellers har udstyret ­fungeret, som det skal.

Fem års arbejde har båret frugt. Felix har formået at holde kroppen stabil i en fart af 587 km/t i et tre minutter og 33 sekunder langt frit fald, inden faldskærmen foldede sig ud ved 2405 meter. Det ­lover godt for rekordforsøget senere på året.