Shutterstock

Går Solen langsommere ned langt fra ækvator?

Det virker, som om tusmørket varer længere tid i Norden end i troperne. Kan det virkelig passe, at Solen går langsommere ned her hos os?

Ja, det kan det faktisk. Årsagen er, at der er forskel på den vinkel, Solen går ned i. På grund af Jordens krumning ser man Solen fra forskellige vinkler, alt efter hvor på kloden man opholder sig.

Tæt ved ækvator går Solen næsten lige ned, mens den langt mod nord (eller syd) går skråt ned. Da Solens hastighed hen over himlen er den samme overalt i verden, bliver den tid, det tager Solen at forsvinde under horisonten, længere, jo større afstanden til ækvator er. Den mest ekstreme situation optræder nord og syd for polarcirklerne, hvor Solen i en periode om sommeren aldrig går helt ned. I stedet beskriver den en blød kurve ned mod horisonten, hvorefter den langsomt hæver sig op på himlen igen.

Forskellen på varigheden af solnedgangene vil være kendt for enhver, der har opholdt sig i troperne. Mange nordboer er blevet forbavsede over, hvor hurtigt det bliver mørkt her. Mens tusmørket i Norden kan vare flere timer, sker skiftet fra dagslys til mørk nat på en halv times tid tæt på ækvator.