Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jorden
© Shutterstock
Universet - Jorden

Hvad betyder Jordens hældning for klimaet?

Hvis Jorden ikke hældede med 23,5° i forhold til baneplanet omkring Solen, ville vi for det første ikke have årstider, og for det andet ville alle årets dage være lys- og energimæssigt identiske.

Der ville ikke være forskel på den energi, der kom fra Solen i fx juni og december bortset fra den forskel, som ellipsebanen om Solen giver.

Dage og nætter ville være lige lange og vare 12 timer overalt. Der ville dog stadig være transport af varme fra ækvator mod polerne.

Luftstrømmene ville afbøjes på den roterende Jord på grund af corioliskraften, og vi ville fortsat have vinde forårsaget af høj- og lavtryk.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul