Hvad er polarlys?
Polarlys er jo flot, men hvordan opstår det, og findes det på andre planeter?

Polarlys er den fælles betegnelse for nordlys og sydlys. Det internationale navn er aurora, opkaldt efter den romerske gudinde for morgengryet, der i udseende kan minde om polarlysets rødlige glød. Polarlys opstår over Jordens poler, når energirige partikler fra Solen kolliderer med Jordens atmosfære.
Nordlys ses som regel kun i et bælte rundt om kloden mellem 60 og 70 grader nord, mens sydlys tilsvarende er mest aktivt mellem 60 og 70 grader syd. Når Solen er ekstra aktiv, kan man dog være heldig at se polarlys helt ned til omkring 50 grader, hvilket i Europa svarer til det nordlige Centraleuropa.
Solens aktivitet er et udtryk for mængden af partikler, der undslipper Solens tyngdefelt. Partikelstrømmen bestemmes blandt andet af antallet af solpletter på Solens overflade. En øget aktivitet betyder et kraftigere bombardement af partikler imod Jordens magnetfelt. Resultatet er, at både nordlyset og sydlyset bliver kraftigere og udbreder sig over et større område. De to ringe af lys omkring polerne er stort set spejlbilleder af hinanden, og i de aktive perioder er det især den røde farve, der kan ses over store afstande.
Farven skyldes iltatomer i mellem 300 og 400 kilometers højde, hvorfor det lys kan ses over størst afstande. Ned til cirka100 kilometers højde udsender både nitrogen og ilt lys, hvor især den kraftige gullig-grønne farve kan ses, kombineret med rødlig-lilla eller blåt lys.