Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jordens atmosfære
© Shutterstock
Universet - Jorden

Hvad er temperaturen i atmosfæren?

Hvorfor bliver det koldere op til cirka 15 kilometers højde og så varmere igen? Kan man opstille et skema over temperaturudsvingene i atmosfæren?

Jordens atmosfære består af en række lag, og temperaturen varier meget, efterhånden som man bevæger sig opad.

Fra et globalt gennemsnit på 15 grader celsius ved Jordens overflade falder temperaturen til cirka 60 minusgrader i 10 kilometers højde.

Temperaturen i forskellige lag

I stratosfæren stiger den igen til omkring 0 grader, hvorefter den falder i mesosfæren for atter at stige i det øverste lag, termosfæren.

I det nederste lag, troposfæren, som ligger i op til 10-15 kilometers højde og rummer 80 procent af atmosfærens masse, aftager temperaturen med cirka seks grader celsius pr. kilometer.

Det skyldes, at lufttrykket aftager med højden, og det fører til, at de opadgående luftmasser udvider sig.

Denne udvidelsesproces koster energi, og derfor afkøles luften. Omvendt komprimeres de nedadgående luftmasser, så de bliver varmere, når de nærmer sig Jorden.

Ozonlagets temperatur

I det næste lag, stratosfæren, der strækker sig op til 50 kilometers højde, stiger temperaturen igen markant med højden. Det skyldes, at stratosfæren – eller ozonlaget, som det også kaldes – indeholder størstedelen af atmosfærens ozon.

Ozon optager det meste af Solens ultraviolette stråling, og det er varmen herfra, der skaber temperaturstigningen.

I omkring 50 kilometers højde, hvor mesosfæren begynder, falder temperaturen igen. I denne højde er der nemlig ikke ozon til at absorbere Solens stråler. I termosfæren, som strækker sig fra 90 kilometers højde og op, stiger temperaturen endnu en gang. Her er luften stærkt fortyndet, og derfor kræves der ikke så megen energi til at opvarme den.

I øvrigt skal vi være glade for, at atmosfæren er opbygget på denne måde. Den beskytter kloden mod de farlige stråler fra Solen og lader samtidig sollyset passere, så vi får energi og varme.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul