Venus er et skrækeksempel på, hvad en planet, som kommer for tæt på Solen, udsættes for.

© NASA

Hvad nu hvis Jorden ændrede bane?

Jorden kredser i en næsten cirkulær bane, så afstanden til Solen ændrer sig ikke meget i løbet af et år. Men hvad nu hvis banen blev mere elliptisk?

2. januar 2018 af Redaktionen

Jorden kredser i en næsten cirkulær bane om Solen i en gennemsnitlig afstand på 149,6  millioner kilometer. 

Afstanden er optimal, da vi dermed ligger i den såkaldte beboelige zone, som hverken er for varm eller for kold, og hvor livet har perfekte betingelser.

Drivhuseffekt eller istid

Var Jorden tættere på Solen, ville temperaturen stige voldsomt, drivhuseffekten ville gå amok og oceanerne fordampe – omtrent som det er sket på Venus. Længere væk ville vi fryse ihjel i en global, evig istid.

Hvis Jordens bane var mere elliptisk, ville afstanden til Solen variere, og temperaturen ville svinge voldsomt i løbet af et år. Det meste af året ville Jorden være forholdsvis langt fra Solen, så vi ville få en lang, iskold vinter efterfulgt af en kort, brandvarm sommer. 

I en meget elliptisk bane ville Jorden blive så kold i tiden længst fra Solen, at den ikke ville nå at blive varmet op igen i den korte tid tæt på Solen, og vores planet ville fryse til.

GÅ PÅ OPDAGELSE I UNIVERSET med et abonnement på Illustreret Videnskab

De andre planeter viser, hvad der er i vente

Fra smeltende varme til global istid. Hvis Jorden blev slået ud af sin nuværende bane, ville det få voldsomme konsekvenser.

Høje temperaturer, voldsom drivhuseffekt og fordampede oceaner ville være konsekvenserne, hvis Jorden kom tættere på Solen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.